Преди век вестниците са излизали провокирани от важен обществен проблем. Снимки Лина Главинова

Преди век вестниците са излизали провокирани от важен обществен проблем. Снимки Лина Главинова

Почти преди век на книжния пазар излиза вестник, чиято цел е да брани винопроизводителите. "Руйно вино" се появява с мисия - да защитава правата и интересите на питиепродавците и лозарите в България. Появата му е провокирана от слуха, че ще бъде въведен сух режим в страната. Това се оказва сериозен проблем за българите, които, освен познавачи, ценители и почитатели на виното, са и производители. От първа страница на вестника става ясно, каква е мисията на екипа му, който е готов да брани с всички средства отрасъла и дори призовава всички да бдят и да се противопоставят на тази зловредна идея.

Факсимилето на "Руйно вино" е включено в уникалната изложба "Енотека и библиотека", която се организира от Регионална библиотека "Пейо Яворов" в партньорство с Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София. Тя е подаръкът на библиотеката за празника на града - Никулден. Експозицията ще бъде открита на 5-и декември в 18.00 часа в залата на улица "Булари" №10.

В нея са включени фотокопия на архивни документи, свързани с развитието на лозарството, винопроизводството, полезни съвети от старопетачтните книги и още много любопитни откъси от вестници и ръкописи.

Галерия