От ГЕРБ предлагат за председател на РИК юриста Елка Стоянова. Синмка Архив Черноморие-бг

От ГЕРБ предлагат за председател на РИК юриста Елка Стоянова. Синмка Архив Черноморие-бг

Юристът Елка Стоянова има реални шансове отново да оглави Районната избирателна комисия във връзка с предстоящите парламентарни избори за 45-то Народно събрание, които ще се проведат на 4-ти април. За това се разбраха политическите партии по време на консултациите, свикани от областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Стоянова е председател на РИК - Бургас и на ОИК - Бургас през последните години.

Право на участие в състава на РИК имат - партия ГЕРБ със 7 членове, коалиция "БСП за България" с 6 членове, партия "ДПС" с 2 членове, коалиция "Обединени патриоти" с 2 членове, партия "Воля" с 1 член.

С един свой представител в Районните избирателни комисии участват и партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В случая това са коалиция "Демократична България - Обединение". Общият брой на състава на Районна избирателна комисия- Бургас е 19 души в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели.

Представителите на политическите сили, които участваха в консултациите за състава на РИК, стигнаха до консенсус за председател на комисията да бъде назначена Елка Стоянова от квотата на ГЕРБ. Позицията секретар обаче поискаха два политически субекта - коалиция "БСП за България" и ДПС, съответно - юристите Георги Михов и Емине Иляз. Предложение за заместник-председател направиха КП "Обединени патриоти" Данаил Средков.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия, която ще излезе с решение за окончателния състав.