Предлагат водни атракции на плажове под 300 кв.м. от областния управител Константин Гребенаров. В нея участваха зам.-областният управител Златко Димитров, представители на "Морска администрация" - Бургас и "Гранична полиция" - Бургас и близо 30 концесионери и наематели на плажове.

Участниците в срещата се обединиха около следните промени: за граничното плаване съобразена с шенгенския кодекс, да се ангажират концесионерите да следят и информират за нередности и нарушения свързани с предлагането на водни атракции, обезопасителните водни коридори да останат задължителни за всички моторни плавателни средства (джетове, скутери и др.), но да не се отнасят за плавателни средства като водни колела, сърфове, каяци.

Сега действащата Наредба ограничава държателите на плажна площ по-малка от 300 кв.м. да развиват водни атракционни услуги. С обсъдените промени, евентуално ще бъде прието на такива плажове също да се развива развлекателна дейност, но само ако се спазват правилата за безопасност залегнали в Наредбата. За целта наемателите или концесионери на съседни плажове могат да се разберат по между си за обособяване на общи водни коридори разстоянието между, които да е 500 м. Предложенията за промени ще успокоят и създалото се напрежение между държатели на съседни плажни площи разделени от условна граница. Те ще бъдат задължени да обособяват водни коридори на минимум 250 м от границата в посока собствената си наета плажна площ.

Така направените предложения ще бъдат предложени от областния управител за съгласуване в Министерски съвет. Концисионери и администрация се надяват промените да залегнат в Наредбата преди началото на предстоящия летен туристически сезон.