Кметовете на южните общини Царево и Приморско - Георги Лапчев (вляво) и Димитър Германов участваха в срещата в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Кметовете на южните общини Царево и Приморско - Георги Лапчев (вляво) и Димитър Германов участваха в срещата в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Южното Черноморие да бъде рекламирано като защитена дестинация. Тоа предложи кметът на община Бургас Димитър Николов на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Форумът се проведе в експозиционен център "Флора" и събра депутати, кметове на морски общини, общински съветници, собственици на хотели, туроператори. В нея участваха и областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметовете на общините Царево - Георги Лапчев и на Приморско - Димитър Германов, изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров, д-р Георги Паздеров - шеф на Регионалната здравна инспекция и други. 

"Имаме информация в момента от "Летище Бургас" и "Летище Варна", че големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15-ти юни нататък", каза министър Ангелкова. Тя потвърди, че се работи от 1-ви юли да започне активният туристически сезон.

"На практика имаме възможност на базата на двустранни споразумения, на база еднаквата епидемиологична обстановка да обсъждаме възможността за поетапно отваряне на границите. Стартирали сме разговори с нашите съседни страни, където максимално скоро ще има яснота особено за туристи с автомобили да започнат да ни посещават. Водят се разговори и с Германия, Полша, Чехия, Словакия и др. С всички страни, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка. Основният принцип е да няма дискриминация, да има единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни. Това, което сме предвидили като сценарий, ако епидемичната обстановка го позволи, е, че готвим да имаме туристически сезон от 1-ви юли с възможност да посрещаме чуждестранни туристи", заяви Ангелкова.

По време на срещата кметът на Бургас Димитър Николов предложи Южното Черноморие да бъде рекламирано като дестинация, която е защитена и в която има здравна сигурност. "По-добре хората да прекарат лятната си отпуска при нас с много по-голяма здравна сигурност, отколкото в държавите, в които живеят", каза кметът на морската община Николов.

За резервации за почивка през юли и август има и в община Царево, която също се готви да посреща туристи.

Галерия