Инициативата за отбелязването на Деня на Тракия със спектакъл е на Стефан Колев - председател на ТД Странджа - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Инициативата за отбелязването на Деня на Тракия със спектакъл е на Стефан Колев - председател на ТД Странджа - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Спектакълът "Похвално слово за българката" ще бъде представен на 23-ти март, събота, от 18.30 часа в бургаския Военен клуб при вход свободен. Негов режисьор е Иванка Шекерова. Спектакълът е в чест на Деня на Тракия - 26-ти март. Инициативата е на председателя на тракийско дружество "Странджа" - Бургас - Стефан Колев и е своеобразен жест към всички пазители на родовата памет.

Събитието се реализира със съдействието на Община Бургас и Община Ивайловград.

Очаква се да бъде уважено от двамата кметове на Бургас и Ивайловград – Димитър Николов и Диана Овчарова, от председателят на Съюза на тракийските дружества в България – Красимир Премянов, представители на местните администрации, народни представители и общественици. 

Музикално-поетичният спектакъл, вдъхновен от силата и непреклонния дух на българската жена, буквално запраща зрителите в далечната 1913 г. и ги оставя без дъх, правейки ги съпричастни към емоциите и борбата на над 200 хиляди бежанци, които прекосяват Арда и границите на българските земи, за да търсят изход от ужасите на Османската империя.

"Избрахме тази година за Деня на Тракия да провокираме жители и гости, чрез силата на изкуството, защото има истории, които карат кръвта ни да закипи и именно те ни помагат да помним и ценим всичко, което днес имаме. Нека не оставаме равнодушни"“, каза домакинът и председател на тракийско дружество "Странджа" - Стефан Колев и отправи покана към всеки, който иска да се докосне до българската история и съдбата на тракийци да стане част от събитието на 23-ти март.

Галерия