Михаил Хаджиянев (вляво) отново ще ръководи РИК във Втори МИР - Бургас. Снимка Черноморие-бг

Михаил Хаджиянев (вляво) отново ще ръководи РИК във Втори МИР - Бургас. Снимка Черноморие-бг

В 05.30 часа на 12-ти юли (понеделник) ще пием кафе с областния управител с вече изготвения протокол с резултатите от изборите. Така шеговито отговори Михаил Хаджиянев - председател на Районната избирателна комисия във Втори многомандатен избирателен район - Бургас на журналистически въпрос. Повод за него стана предположението, че в някои секционни комисии в района времето за гласуване може и да не стигне. На извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 11-ти юли, ще се гласува само с машина. Изключение правят СИК-те с избиратели до 300 души, където водът ще бъде само с хартиена бюлетина. До тази ситуация се стигна след промени в Изборния кодекс, които бяха направени от 45-то Народно събрание.

В 20% от СИК-те в Бургаско ще се гласува само с хартия

"Ние ще работим за честни и прозрачни избори. Ще направим мащабна регионална кампания, за да запознаем избирателите с начина на гласуване. По възможност ще има по две машини в секционна комисия", обясни Михаил Хаджиянев на съвместен брифинг с новия областен управител на област Бургас Мария Кънева.

"Избрали сме техническия екип от Областна управа, който да подпомогне дейността на РИК. Ще проведем среща с кметовете на общини и членовете на СИК-те. Ще направим и информационна кампания, както и обучение на членовете на комисиите", каза Мария Кънева.

Извънредните избори за определяне състава на 46-то Народно събрание ще се проведат на 11-ти юли.

Новият областен на Бургас: Смени няма да има