Спектакълът ще бъде представен на 4-ти август в Летния театър на Бургас

Спектакълът ще бъде представен на 4-ти август в Летния театър на Бургас

Спектакълът "Лебедово езеро" ще бъде представен на 4-ти август, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", които се организират от Държавната опера в партньорство с Община Бургас.

Великолепният спектакъл – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов, след Мариус Петипа и Лев Иванов, бе представен миналата година на 13 август, също на Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина. Младата примабалерина на Държавна опера – Бургас Иванина Иванова дебютира блестящо в едни от най-трудните роли в балетното творчество – на Одета/ Одилия. Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно постановката на проф. Мехмедов е считана за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед, в които влиза младата, красива, талантлива, носеща огромен творчески заряд примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова,  оживяват и образите на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е блестящият премиер-балетист Емил Йорданов, както и на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба – през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Елена Георгиева. Светлан Николов влиза в ролята на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Яна Бердута, Гергана Георгиева, Ива Овчарова, Събина Косева, Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Ива Овчарова, Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Натали Георгиева. Сред мъжкото присъствие в изящните балетни сцени се открояват още: Франческо Бориело – гост, Александър Марков – гост, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон.

Билети за "Лебедово езеро" се продават на касата на Операта, на каса "Часовника" и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.

Галерия