Книгата излиза за 80-ти рожден ден на Мастера

Книгата излиза за 80-ти рожден ден на Мастера

Бургас ще почете на 7-ми октомври Мастера. Той ще "гостува" в морския град благодарение на Георги Тошев. Журналистът и продуцент ще представи книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" и филма "Ламбо от София" от 16.00 часа в зала "Ахело" на гранд хотел и СПА "Приморец". Събитието е част от VI Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който знаковият бургаски хотел организира. Входът е свободен и всички са добре дошли, до запълване капацитета на залата.

Книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" е създадена специално за 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, която бе на 9-ти декември 2022 година. За съставянето й подкрепа на Георги Тошев оказват Българската национална филмотека и Държавна агенция "Архиви". Журналистът и продуцент разчита и на личната документация, която Маестрото му завещава. На страниците читателите ще открият и непубликувани снимки, както и спомени на хората около Ламбо, останали извън светлината на прожекторите.

"Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам… "Игра на живот" е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра… Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване", казва Георги Тошев за изданието.

Гостите на срещата в памет на Мастера ще имат възможност да гледат и лентата "Ламбо от София". Тя също е създадена по случай 80-годишнината на големия актьор и е част от поредицата "НепознатиТЕ". Фокус е столицата, където Стефан Данаилов снима филмите си и прекарва време със своите близки. Пред камерата застават Цветана Манева, Ирена Рейнова, и за първи път човекът, който се грижи за Стефан Данаилов - Михаил Портарски. "Изненадах се как един човек за всичките разочарования и предателства до края на живота си е помагал на другите. И това е отвъд таланта на актьора", казва Георги Тошев.