Еньовата буля е запазена в автентичния си вид в село Факия. Снимка Архив Черноморие-бг

Еньовата буля е запазена в автентичния си вид в село Факия. Снимка Архив Черноморие-бг

Представят традициите и вкусовете на Странджа за празника на Средец. Празникът, който е на 23-ти септември, ще бъде отбелязан на 25-ти септември, събота. Заради пандемичната обстановка част от събитията, както и традиционният концерт няма да се проведат. "Заинтересовани сме да запазим здравето и живота на жителите и гостите на града, затова отменихме някои от празничните събития", каза за "Черноморие" кметът на Средец Иван Жабов.

В 10.00 часа в центъра на Средец ще бъде открита изложба, на която ще бъдат представени трациите и обичаите на населените места от общината. Всяко село ще покаже характерното да него ястие или обичай като Герман, Еньова буля, Пеперуда.

В 10.30 часа пред паметника на Продаж Гарджев ще бъдат поставени цветя, а малко по-късно на градския стадион ще започне турнирът по борба. "Ще има осем тепиха, отделен вход и изход. Турнирът ще се проведе при 30% от капацитета на публиката", коментира кметът Жабов. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и ще се следи за спазване на мерките.

От 14.00 часа пък в село Дебелт ще се проведе кръг от републиканското първенство по рали Гимхана.