На представянето ще присъства и академичен състав на Тракийския научен институт

На представянето ще присъства и академичен състав на Тракийския научен институт

Енциклопедия "Тракия", топ I, ще бъде представен в Бургас. Тя е дело на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и на Тракийския научен институт. Екипът, работил по текстовете в енциклопедията, е от 11 учени - историци, фолклористи, изследователи.

Енциклопедията представлява научно-справочно издадание, съдържащо обобщена информация за българското национално движение в Тракия, от Възраждането до наши дни, различните форми на неговата организация, промените в целите, личностите и общностите, участващи в този процес. Тя обхваща няколко периода - Възраждането и стремежа за освобождение, борбата за освобождение на тракийските българи и Одринската епопея, прогонването и избиването на хиляди тракийци и съдбата на оцелелите след Балканската и Първата световна война, включително до наши дни.

Представянето на първия том е на 17-ти юни, събота, от 11.00 часа, в голямата зала на експо център "Флора" Бургас. То се организира от тракийско дружество "Странджа". На него ще присъства и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества. Входът е свободен.

Галерия