Лекцията се организира от фондация Евгений Мосинов. Снимка Лина Главинова

Лекцията се организира от фондация Евгений Мосинов. Снимка Лина Главинова

Седем операции срещу сексуални насилници на деца предстоят идната седмица в цялата страна. Това съобщи в Бургас шефът на отдел "Кибер сигурност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" комисар Явор Колев. Той участва в лекция - беседа на тема: "Киберпрестъпления и кибертероризъм" организирана от фондация "Евгений Мосинов".
"За нас е важно, освен срещите с деца, да имаме и контакт с родителите, които трябва да сърфират заедно с тях в интернет и да знаят какви профили посещават, с кого се сприятеляват и т.н. за един безопасен интернет", каза комисар Колев.
По време на лекцията той обяви, че престъпленията в киберпространството са сравними с престъпленията "офлайн", т.е. в реалното пространство. Най-честите престъпления, които се извършват във виртуалното пространство са свързани със сексуалната ориентация на деца и възрастни, измамите и източването на пари. "Имаме компрометиране на фирмена кореспонденция, когато хакерите се внедряват между двата партньора и в един етап от комуникацията подменят електронното съобщение, като в сметката на обявената фактура слагат своя сметка, която се контролира от организираната престъпност и оттам чрез мулета парите се нареждат в други банкови сметки в други държави и следите се губят", допълни комисар Колев.