Срещата се проведе по инициативата на областния управител Пламен Янев. Снимки Областна управа

Срещата се проведе по инициативата на областния управител Пламен Янев. Снимки Областна управа

Възможностите на държавата за въздействие върху политиката на концесионера - "Фрапотр Туин Стар Еърпорт Менидждът" АД, за постигане на равнопоставеност между двете летищата във Варна и Бургас, както и възможността за изключване на Бургаското летище от концесионния договор ще бъдат поставени пред Министерството на транспорта. Около това се обединиха участниците в работната среща инициирана от областния управител на област Бургас Пламен Янев, свързана с драстичното намаляване на полетите от и до "Летище Бургас".

В срещата участваха туроператори, туристически агенции, Асоциацията на Българската авиационна индустрия, Клуб на хотелиера, обединение "Бъдеще за туризма", Съюз на собствениците, сдружение "Рафаело", както и кметовете на общините Камено – Жельо Вардунски, Руен – Ахмед Мехмед, Сунгурларе - Димитър Гавазов, Созопол – Тихомир Янакиев. Всички други общини в региона изпратиха заместник-кметове и представители с изключение на Община Айтос.

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до "Летище Бурга"с. Участниците разгледаха различни предложения и въпроси, които ще бъдат отправени към концесионера на летището и към Министерство на транспорта.

Към "Фрапорт" областният управител ще отправи запитване за причините, довели до сегашното ниско ниво на полети; каква е дългосрочната стратегия за възстановяването на целогодишните полети; както и да предоставят сравнителен анализ на двете морски летища.

Участниците в срещата посочиха, че ремонтът на пистите наистина е наложителен, но концесионерът трябва да постави ясен срок на изпълнение, така че той да не пречи на туристическите сезони. Те обсъдиха и бъдещи ефективни действия на Фонда за развитие на Летище Бургас, в който общините да бъдат активна страна при договарянето на бъдещи полети, както и при сключвания на договори с авиокомпании.

Областният управител Пламен Янев пое ангажимент да организира среща с областните управители на Ямбол, Сливен и Стара Загора с цел включване на тези региони към Фонда.  Той ще организира и последваща работна среща, на която да бъдат поканени и "Фрапорт", и Министерство на транспорта.

Галерия