Над 100 са пациентите с корона вирус, които са лекувани чрез преливане на плазма, каза д-р Чавдаров (третият отляво надясно)

Над 100 са пациентите с корона вирус, които са лекувани чрез преливане на плазма, каза д-р Чавдаров (третият отляво надясно)

Преливат кръвна плазма на болен от COVID-19 по преценка на лекуващия лекар. Това може да се случи във всяка болница в страната след предварителна заявка за доставка от съответния Кръвен център, където има наличност. До този момент в страната е извършено преливане на 100 пациенти, болни от корона вирус, каза д-р Чавдар  Ботев, онкохематолог, консултант на сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма". За целта обаче трябва хора, които вече са преболедували от COVID-19 и имат антитела да дарят кръв или кръвна плазма. Затова от сдружението призовават всички, които вече са преболедували да го направят. Това трябва да стане на 28-мия ден след изликуването им.

"Новости в диагностично-терапевтичното поведение при пациенти с КОВИД-19" бяха тема на срещата, която се проведе с медици в УМБАЛ - Бургас. В нея участваха и доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров", д-р Павлина Михайлова - председател на сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма".

Според д-р Чавдаров много по-бързо ще се възстанови болен от корона вирус, на когото бъде прелята плазма. Все още обаче този начин не се прилага масово.

За първи път у нас преляха кръвна плазма с антитела на болен във Военномедицинска академия в края на април.

1336 заразени с COVID-19 при направени 11 505 теста

77 нови случая на COVID-19 в Бургаско, сред тях 10 медици

Галерия