Вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит I бяха рамо до рамо по време на церемонията в желязната църква

Вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит I бяха рамо до рамо по време на церемонията в желязната църква

Министър-председателят Бойко Борисов дари евангелие със златен обков на църквата "Свети Стефан" в Истанбул. Обновеният храм отвори тържествено врати навръх 7-и януари, когато църквата почита паметта на свети Йоан Кръстител. На церемонията присъства премиерът Борисов и част от кабинета му.

Към събралото се множество в храма се обърнаха вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит I.

Църквата "Свети Стефан", известна като Желязната църква, е православен български храм в Истанбул, направен от готови железни елементи. Това е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

Реставрацията на храма продължи седем години, като на 90% е финансирана от общината в Истанбул с 16 милиона турски лири. Около 1 милион лири е дала България, заяви отговорника за българските църкви в Турция Васил Лиазе. По неговите думи Турция се е ангажирала с възстановяването на Желязната църква, а България с поддръжката на Джумая джамия в центъра на Пловдив. Интересното е, че между 2006 и 2008 година мюсюлманския храм в Града под тепетата е ремонтиран с турски средства.

Галерия