Премиерът Бойко Борисов дойде за откриването на гимназията. Снимки Лина Главинова

Премиерът Бойко Борисов дойде за откриването на гимназията. Снимки Лина Главинова

Премиерът Бойко Борисов поздрави 108-те ученици на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, която бе открита в Бургас. Осмокласниците са първият випуск, който ще получи димпломи от гимназията след пет години.

"Гимназията има своя фирма и настоятелство. В него влизат пет от водещите IT фирми, както и фондация "Америка за България". Така учениците, освен че ще учат, ще имат възможност и да работят", каза премиерът Борисов на церемонията за официалното откриване на гимназията.

"Това е най-бързо взетото решение. От идеята до реализацията на гимназията минаха девет месеца. Бях при премиера и му казах, какво е желанието ни да направим това училище. Благодаря му за бързата реакция. Тук ще учат деца, не само от Бургас, но и от Добрич, Шумен, Варна и София. Поставяме началото на новото технологично образование в Бургас и България", каза кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Впечатляваща е, не само материалната база, но и профила на гимназията. Това е училище на бъдещето", допълни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Директорът на учебното заведение Димитрина Тодорова показа на гостите стаите, където ще се извършва учебния процес.

Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата ще се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици - C#, Java и Python. Втората специалност е свързана със софтуерно инженерство и разработване на приложения и програми за различни компютърни устройства чрез C#, Java и Java Script.

Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от най-добрите технологични компании в света - Microsoft и Google, съчетано с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

За удобство на децата и спокойствие на родителите им ще бъдат пуснати три различни автобусни маршрути, максимално съобразени с местоживеенето на гимназистите, оставяйки ги директно до двора на учебното заведение преди първия учебен час, който ще започва по-късно от другите училища - в 08.30 часа.

Това превръща технологичната гимназия в единствената в региона, която ще предоставя уникалната възможност за обучение в най-бързо развиващата се професия в света, съчетана с професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.

Галерия