Форумът показва партньорството между МТС и Българската Православна църква. Снимки Авторът

Форумът показва партньорството между МТС и Българската Православна църква. Снимки Авторът

Опитът на Софийска епархия в държавните социални услуги бе представен в Бургас в рамките на семинара "Социална свързаност и подкрепа", който се провежда на 17-ти и 18-ти юни в гранд хотел и СПА "Приморец" в Бургас. Форумът се организира в рамките на проект, финансиран от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от сдружение "Света Богородица", първият доставчик на социални услуги към църквата.

"Нашето присъствие тук е свидетелство, че носим добри сърца и сме водени от вярата", каза при откриването на семинара Сливенският митрополит Арсений.

Свещеноиконом Серафим Янев от Софийска епархия представи опита, който има като основател на първите църковни социални услуги у нас. Те са факт в резултат на споразумение между Църквата и Министерството на труда и социалната политика. Регистрирани са две НПО-та в Софийска епархия, чрез които се предоставят тези услуги. Става въпрос за социални услуги, които са държавно делегирана дейност. Те касаят деца в риск и деца с увреждания. НПО-та, които подпомагат дейността на двата центъра са в Елин Пелин и в Горна Малина. В първото населено място от социалните услуги са предназначени за 50 деца, а във второто - 30 деца. Общо в двете населени места от тези услуги се ползват 417 деца. За тях се грижат 32 специалисти - рехабилитатори, логопеди, педагози и други специалисти. Държавата финансира заплащането на труда на хората, които работят в двата центъра, както и дейността. Средствата, които са необходими за дофинансиране се осигуряват от Софийската митрополия. Тя от своя страна е предоставила и църковни терени за двата центъра.

Свещеник Серафим сподели при откриването на семинара опита си в предоставяне на социалните услуги.

Общо услугите, които Министерството на труда и социалната политика предоставя са 1856. Бюджетът за тях е 903 млн. лева. "Надявам се, че следващата година той ще надхвърли 1,300 млрд. лева като ще имаме възможност да увеличим и заплащането на работещите в тези социални услуги", каза зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

"В областта има 70 социални услуги и те са с капацитет 967", допълни областният управител на област Бургас Мария Нейкова.

В рамките на форума ще бъдат поставени важни теми, свързани с регистрацията на НПО, лицензиране за предоставяне на социални услуги и други, като участие ще вземат също и изпълнителният директор на Агенция за качество на социалните услуги – Виктория Тахова и председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова.  

Галерия