Църквата свети Герман се издига в едноименното село

Църквата свети Герман се издига в едноименното село

В Северозападната част на Гърция се намира уникален природен резерват. Той е забележителна дестинация, която заслужава да се види. Сгушен между планините Баба, Петрино, Галичица, Звезда и Горбец, се простира „Преспес“ - един от съвременните национални паркове на древна Елада. Сред големите му забележителности са красивите Преспански езера - Малко и Голямо, възпяти от писателя Димитър Талев. Паркът, включен в „Натура 2000“, е под грижите и закрилата на правителствата на Гърция, Албания и Северна Македония. Част от Малкото Преспанско езеро е в албанска територия, а Голямото мие бреговете и на трите държави. Районът е местообитание на различни видове защитени пернати, между които огромни колонии на пеликани и корморани, което предполага прекрасни възможности за любителите на bird watching туризъм – за наблюдение на птици. Уникалното място бе посетено от български журналисти и експерти по туризма по проект "I-TOUR Project Interreg IPA CBC Greece - Republic of North Macedonia 2014-2020", финансиран от Гърция и Северна Македония.

Първото нещо, което грабва окото отдалече, пътувайки по живописно виещия се планински път, е малкото Преспанско езеро, в което се намира остров „Св. Ахил“. До острова се стига по понтонен мост с дължина около 800 метра.  Най-голямата забележителност на острова е добре съхранената едноименна величествена базилика. По време на археологически разкопки в нея през 1969 г., гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос, починал през 2019 г., прави сензационно откритие. Той намира 4 саркофага със скелети, за единия от които има антропологични доказателства, че е на цар Самуил. Предполага се, че другите два са на сина му Гаврил Радомир и на Иван Владимир – зет на цар Самуил и съпруг на дъщеря му Теодора Косара. На остров „Св. Ахил“ има останки и от други средновековни църкви - „Свети Георги“, „Свети Апостоли“, „Свети Димитър“ и „Света Богородица Порфирна“.

Не пропускайте да си направите екзотична разходка с лодка в езерото и да се полюбувате отблизо на пеликани, патици и др. пернати, както и на красивите водни лилии. После, на острова може да отседнете в арт кафе-ресторант „Св. Ахил“, с изглед към езерото. Стените на заведението са украсени с творби на български художници и скулптори. След участие в пленер през 2015 г., свои произведения са дарили Вълчан Петров, Самуил Стоянов, служебният министър на културата Велислав Минеков и др.

На няколко километра от Малкото Преспанско езеро, в китното селце Герман, се намира средновековната църква „Св. Герман“. Според исторически сведения храмът е строен в края на X или началото на XI век и според гръцки надпис от 1743 година е вдигнат в чест на цариградския патриарх от VIII век Герман I, чието име носи и селото. Любопитен е фактът, че зад североизточния стълб в църквата, поддържащ купола, в покрит с червено кадифе дървен саркофаг са мощите на Св. Герман. През 1962 година църквата е обявена за паметник на културата.

Друга забележителност в село Герман, е построената през 1930 г. възрожденска воденица. В началото на 90-те години на миналия век тя е реставрирана. Днес тя е музей, който през 2016 година печели наградата Europa Nostra.

Близкото село Псарадес, или Нивици, е разположено в залив на Голямото Преспанско езеро. Там ще ви посрещнат и изпратят свободно пасящи крави, които не се страхуват да се приближат до непознати. Нивици е изходна точка към уникални скални църкви. До тях се стига единствено с моторна лодка, която може да се наеме от пристанището. На път към средновековната църква „Света Богородица Елеуса“ /Милостива/, строена през 1373 година, се виждат добре запазени иконописи по скалите. Храмът, със статут на паметник на културата, е иззидан в скална пещера, а до него се стига по вита стълба. Там може да се помолите и си запалите свещичка, като оставите монета. А изгледът от храма към езерото е уникален и незабравим. Преди три години село Нивици бе избрано за парафиране на исторически документ. На 17 юни 2018 година там бе подписано Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония, според което втората страна възприе името Република Северна Македония.

А в Нивици е задължително да похапнете от местния специалитет, който се предлага в уютните таверни. Колкото и невероятно да звучи – това е див шаран, който местните ловят от езерото и приготвят по специална рецепта с фини подправки.  По принцип риболовът и животновъдството е част от поминъка на тамошното население. Земеделието в района на Преспес е представено основно от различни видове боб, който се отглежда на дървена конструкция наподобяваща пирамида. Бобът също се приготвя по традиционни рецепти, но най-вкусен е печеният на фурна в глинено гювече.

Поради статута на защитена територия, в Националния парк „Преспес“  нито може да се плажува, нито да се опъне палатка. Но пък тишината, спокойствието и чистият въздух, гарантират истински релакс.  В околностите има семейни хотели и кокетни къщи за гости, а във всяка таверна ще ви посрещнат с пословичното си гостоприемство и ще ви сервират традиционна гръцка кухня и напитки. И ако не сте опитвали досега от гръцката ракия – ципуро, поръчайте си, защото тя е балсам за сетивата. Със сигурност едно посещение в Преспес оставя незабравими спомени, но и желание отново да се върнем там.

Галерия