Дамите доминират сред членовете на журито

Дамите доминират сред членовете на журито

Петчленно авторитетно международно жури в състав - италианският фотограф Алесио Максимилиан Шродер,турският режисьор Илкер Савашкурт, режисьорката Ирена Даскалова, унгарската продуцентка Вики Река Киш ирежисьорката Анна Горанова ще оценява филмовата селекция на "Бургаски международен филмов фестивал" (BIFF), който ще се проведе на 19 юли.

За четвърти пореден път инициативата ще преобрази морския град в международна културна сцена.

По традиция и тази година събитието ще бъде открито с дебютна изложба на талантливия млад фотограф Кирил Пейчев, чиито творби се отличават с изключителна естетика и отдаденост на морето.

Припомняме, че за първи път тази година в рамките на фестивала ще се проведат два мастер класа. Курсовете ще бъдат водени от първия български аниматор, номиниран за награда Оскар - Теодор Ушев и звездата на българското кино, актьорът и режисьорът - Мариан Вълев.

Любителите на стойностното кино ще имат възможност да видят филма от Берлинале` 2019 - "Серпентариус", както и вълнуващите ленти "Арда" и "Светулки". Финалът на фестивала ще бъде даден на 25 юли от интригуващата българска лента "Рокендрол", посветена на легендарните рок групи от 80-те и началото на 90-те години - Нова Генерация, Контрол, Ревю, Ахат, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил.

Международният филмов фестивал Бургас се организира от "Eleven Twelve" в партньорство с Община Бургас, Национален фонд Култура, Италиански културен институт, Посолството на Република Португалия в България, Посолството на Унгария в България, Посолството на Република Гърция , Посолството на Грузия в България, Португалски културен институт "Камойш", Унгарски културен институт и др.

Информация за журито:

Алесио Максимилиан Шродер е италиански фотограф роден в Рим. Живее между Австрия, Италия и Индия. Фотографската му дейност е фокусирана върху социални и политически теми, като имиграцията, наркоманията и проституцията. 
В последните години все по-често работи в киноиндустрията в Индия, Израел и Австрия. Едни от последните му проекти като фотограф включват филма на израелския режисьор Рам Нехари "Не ме забравяй", отличен с 5 награди на филмовия фестивал в Торино, Италия. През 2016 работи като фотограф на сет за филма на Людвиг Вюст, представен на 68-ото издание на Берлинале.

Илкер Савашкурт е режисьор, актьор и музикант. Учи кино и телевизия в университета "Йедитепе" в Истанбул. Организирал е музикални и културни събития из цяла Турция. През 2006 г. се мести в САЩ. След като се връща, отново се посвеща на кариерата си в киното. Започва да се снима в телевизионни сериали и филми. През 2012 г. се запознава с Аббас Нокастех. Три години по-късно прави документалния филм Балада за изгнаника Йълмаз Гюней, продуциран от Нокастех и компанията Openvizor. Филмът е в официалните селекции на фестивалите в Ротердам, Истанбул и др.

През 2017 г. снима своя пръв игрален филм" Блокът на младоженците", с който гостува в Бургас.

Ирена Даскалова е режисьор, продуцент и фотограф. През 2012 г. получава наградата за филма Who Are Those Mothers на 5th Roma Life - Central European Documentary Festival, Budapest. Продуцент на филмите "Нощ над града", "Прелюбодеяние" и "Пеперуда, кацнала на рамото".

Вики Река Киш е млад продуцент от Унгария. Работила е в различни компаниии различни проекти. Те включват както документални филми, така и игрални филми, като номинирания с Оскар - "Синът на Саул". Заедно с Джулиана Угрин е продуцент на "Заловена жена", чиято премиера бе в IDFA и Sundance. Възпитаник на Сараево таланти.

Анна Горанова работи осем години в БНТ като монтажист и режисьор. През 2012 г. е номинирана от Българската филмова академия за Най-добър режисьор на документален филм за "Иван Радоев - поетът стреля в сърцето си". Редактор е на документалния филм "Шантав ден" и режисьор и монтажист на документалната поредица ЕТНО, която изучава различните общности, религии и традиции. През последните 8 години Анна работи в Минеаполис, САЩ. През април 2016 г. беше премиерата на "The Sand Box" , на който е associate producer на St. Paul International film festival, Mineapolis.

 

Емил Ованесов: Фестивалът тази година има музикален акцент