Николай Тодоров ще приготви паеля с продукти, които могат да се намерят в България и на Балканите. Снимки Личен архив

Николай Тодоров ще приготви паеля с продукти, които могат да се намерят в България и на Балканите. Снимки Личен архив

Претендент за Световната купа по паеля с показно преди финала. Николай Тодоров - Ник, който се класира за финала на кулинарното състезание, ще покаже уменията си пред родна публика в три български града преди да замине за Испания. Той ще приготви паеля на 7-ми септември в Пловдив, на 8-ми септември в Бургас и на 15-ти септември във Варна.

"World Paella Day Cup" e кулинарно световно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. В полуфиналите, след национално гласуване, Ник Тодоров успя да се пребори с 44 кандидати от 25 страни. За този успех бяха важни, както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

Рецептата, която Ник разработва включва продукти, които могат да се намерят само в България и на Балканския полуостров.

"Идеята ми е да покажем на света местни продукти и подправки, които са част от кулинарното наследство на нашата страна. В комбинация с традиционните практики за приготвяне на паеля, които изследвам години наред, ще приготвя ястие, която ще бъде достойно за Световна титла!", споделя колоритният варненец.

"Обичам да пътувам по света, да опитвам локални ястия, храни и напитки. Испания е една от любимите ми дестинации, а Валенсия е един от градовете, които ме вдъхновяват истински", продължава Ник.

Галерия