Проф. Севдалина Турманова приветства участници, гости и лектори на срещата. Снимки Бургас без цензура

Проф. Севдалина Турманова приветства участници, гости и лектори на срещата. Снимки Бургас без цензура

Превенция на заболяванията от рак, инсулти и инфаркти рязко ще намалят смъртността и кривата, за да стигнем платото. Най-висока у нас е смъртността в резултата на сърдечно-съдови заболявания, това коментира проф. Антоанета Христова от Института за изследвания на населението и човека към Българската академия на науките. Тя беше лектор на форума "Среща на жените от науката и бизнеса". Форумът се организира за девети път в изпълнение на споразумение за сътрудничество между Търговско индустриална камара - Бургас и Регионален академичен център - Бургас. Своеобразни домакини на събитието, което събра представители на бизнеса и науката в гранд хотел и СПА "Приморец" бяха, Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК - Бургас и проф. Севдалина Турманова - зам.-ректор по учебната дейност в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Специални гости бяха академик Никола Съботинов - председател на БАН в периода 2008-2012 г. и  чл. кор. проф. Александър Костов - координатор на Национална академична мрежа на БАН.

"Продължаваме заедно една традиция, която прекъснахме за кратко по време на пандемията. Тя е свързана с това през месец март да организираме срещи между жени, които са представители на научни и образователни институции, жени от бизнеса, и жени доказали своята роля в обществения живот в града ни. Фокусът на срещите ни винаги е бил свързан с различни теми и лектори, които са от БАН. До сега лекторите са били мъже, но днес за първи път съм поканила две успели дами - проф. Антоанета Христова и проф. Мариана Димова", каза проф. Турманова при откриването на форума.

"За мен е чест и привилегия да участвам в откриването на този важен и значим форум. Една голяма част от присъстващите дами са в основата на успехите и развитието на град Бургас. Ценя професионализма и качествата ви и благодаря за това, че живеете, работите, и творите в нашия град, защото такива двигатели като вас са необходими на всеки един град, който има амбициите да се развива и да има потенциал. Темите и дискусиите в днешния форум съвпадат с проблемите върху, които работим и с удоволствие ще очаквам решенията и мненията, които ще дадете", с тези думи кметът на Бургас Димитър Николов поздрави организатори, участници и лектори на форума.

"Демографски проблеми и демографски решения" бе темата на презентацията на проф. дн Антоанета Христова - Институт за изследвания на неселението и човека при Българската академия на науките. Втората презентация бе на тема: "Денталното здраве след COVID - 19 през погледа на медицината" представена от проф.дмн Мариана Димова, Факултет по дентална медицина на Медицинския университет в София.

На фона на общата картина в страната по отношение на демографската криза Бургас е в плато. През 2018 година населението е било 204 434 души. Прогнозите са през 2023 г. то да бъде 215 093 души. Към 2018 година съотношението на жени спрямо мъже в Бургас е 1004 към 1000. "През 2015 г. в Бургас се забелязва изведнъж изселнически поток", коментира данните проф. Христова. Тя изрази желание специалността "Демография" да има своя магистърска програма. Зам.-ректорът на бургаския държавен университет проф. Севдалина Турманова обяви, че ще предложи и обсъди с колегите си във ВУЗ-а възможността за разкриване на тази магистратура.

Галерия