Изложбата ще бъде открита на 20 юни

Изложбата ще бъде открита на 20 юни

През 50-те години на XX век от самолети насочвали корабите, къде се намират пасажите с риба в Черно море. Информацията се предавала чрез съобщения, а по-късно и по радиостанцията. Екипажът на кораба получавал точните координати на пасажа и се насочвал към мястото. Обикновенно това бил основният кораб, на който се намирал гъргъра (специална мрежа б.а.) за риболов. Той плавал с още два спомагателни кораба.

Това е само малка част от любопитната информация за развитието на риболова в Бургаския залив през 50-те години на миналия век. "Тогава от самолети, които излитали от летищата във Варна и Бургас се засичали пасажите с риба и делфини. Така много се улеснявал риболова", каза пред "Черноморие" Яна Иванова - уредник в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас.

Историята на черноморския и океанския риболов е включена в изложбата "Риби и рибарство по Южното Черноморие", която ще бъде подредена в културен център "Морско казино". Тя проследява развитието на рибарството в продължение на няколко века. Изложбата се организира от Община Бургас, РИМ - Бургас, Исторически музей - град Созопол и Музей на котвата - град Ахтопол.

"Използвали сме архивни снимки, някои от които предоставени от Татяна Байкушева, за илюстриране на информацията. Те показват как се е променял риболова в Бургас", уточни Яна Иванова. Зрителите ще се запознаят със създаването на Държанто стопанско предприятие "Океански риболов" в далечната 1964 година. Първият кораб, с който то разполага е "Феникс", който тръгва от Литва на 25 април 1964 година и след няколко месеца акостира на бургаското пристанище с 1 700 тона океанска риба. Тя е предадена за преработване и консервиране в Рибно-промишления комплекс. Тук вече е имало складове за съхранява не риба, хладилници с вместимост от 10 000 тона, рибарско пристанище с три корабни места и други.

Любопитен факт е че през 60-те години на XX век вече е забранен улова на делфини.

Изложбата "Риби и рибарство по Южното Черноморие" ще бъде открита на 20-ти юни и може да бъде разгледана до 30-ти септември.