Таза изглежда проектът на бъдещата сграда на факултета по фармация. Снимка университет Проф. д-р Асен Златаров

Таза изглежда проектът на бъдещата сграда на факултета по фармация. Снимка университет Проф. д-р Асен Златаров

Презентират проекта за новия факултет по фармация, който се планира да бъде разкрит в бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров". Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изработването на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета на 22-ри май от 11 часа в аулата на ВУЗ-а. На представянто са поканени фармацевти и всички занитересовани.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус "Mедицински науки" и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена площ. В нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило - библиотека.

"В лабораториите ще се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката ще е и база за част от обучението на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана голяма библиотека, чийто книжен фонд ще бъде дигитализиран. Тя ще използва най-модерните технологии, за да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа", каза ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Христо Бозов. В сградата ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов модерен студентски център.

Обмисля се идеята да бъде създадена ботаническа градина, където да бъдат отглеждани лечебни растения и билки.

Създаването на Факултета по фармация се осъществява с дейната подкрепа на кмета на Бургас Димитър Николов, на Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния проект, който ще бъде презентиран, е финансиран с целеви средства, отпуснати от Министерството на образованието и науката. От университета се надяват през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Необходимата сума за строителството ще стане ясена, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна сметка.

"За строежа ще разчитаме на подкрепа от държавата, от Община Бургас и от частни дарители, защото това ще бъде една много ценна придобивка за града. Освен обучението на студенти по фармация и запълването на недостига на фармацевти в аптеките, това ще допринесе за отварянето на нови, сред които и денонощни. Недостигът на последните е голям проблем в Бургас и в цялата област, особено през летния сезон", заяви проф. Бозов.

С новия факултет университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще стимулира развитието на фармацевтичната индустрия в региона, тъй като в него ще работят специалисти и ще е средище на иновации.

Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще се осъществява с положени изпити по биология и химия.