Президентът на Румъния Емил Константинеску (1996 - 2000 г.) представи проекта си в почетното консулство на Румъния. Домакин на срещата бе почетният консул на Румъния Евгения Попеску. Снимки Авторът

Президентът на Румъния Емил Константинеску (1996 - 2000 г.) представи проекта си в почетното консулство на Румъния. Домакин на срещата бе почетният консул на Румъния Евгения Попеску. Снимки Авторът

Президентът на Румъния Емил Константинеску (1996 - 2000 г.) представи мащабен проект в Бургас. Той и част от екипа на създадения от него преди пет години институт "Левант" презентираха "Културните пътища и градове-пристанища от времето на Истрия Понтика". Домакин на срещата бе почетният консул на Република Румъния в Бургас - Евгения Попеску. Дългогодишно приятелство свързва почетният консул и президента Константинеску.

Желанието на президента Константинеску е Балканите да бъдат свързани с културен коридор, който да обхваща още и икономика, и местна власт. Този коридор започва от Дунав и завършва на Черно море. Проектът, който бе презентиран днес обхваща няколко страни - Румъния, България, Гърция, Сърбия, Молдова, Украйна и Турция и по-специално Истанбул. В рамките на проекта ще бъдат създадени тесни връзки между представителите на научните и образователните среди - историци, археолози, учени, бизнеса и местната власт. "Започваме с учените, но желанието ми е трите сфери да вървят паралелно. Бургас ще бъде включен в този проект, защото е важен пристанищен град", каза президентът Емил Константинеску. Терминали на пристанището в нашия град и това в Констанца, Румъния, бяха изградени едновременно по т.нар. японски проект. Това допълнително свързва двата пристанищна града.

"Работата по този проект е работа за половин век", призна президентът Константинеску. Той не скри намерението си да се търси и европейска подкрепа за разработването на проекта, който обхваща Балканския коридор. Но на първо място ще се търси подкрепата на местните власти.

В Бургас координатор на проекта ще бъде почетният консул Евгения Попеску. Участниците в срещата изразиха съгласието си да се включат, всеки в своята сфера. Във форума взеха участие Данка Георгиева - директор на Държавен архив Бургас, Милен Николов - директор на Регионален исторически музей Бургас, Радовеста Стюърт - директор на Общинско предприятие "Туризъм", проф. д.н. Диана Радойнова - Колеж по туризъм към университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас, Жорж Дерелиев - председател на Търговско-индустриална камара Бургас, Явор Жеков - член на ТИК и управител на езиков център и други. 

Галерия