Церемонията събра политици, общественици и жители на община Руен. Снимки Лина Главинова

Церемонията събра политици, общественици и жители на община Руен. Снимки Лина Главинова

Президентът на Републиката Румен Радев и кметът на село Руен Исмаил Осман откриха паметника на Васил Левски навръх 181-а годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Сагата с изграждането на паметника продължи няколко години. От учредяването на Инициативния комитет през събирането на средствата до неговата реализация мина доста време. Автор на проекта е бургаският художник Иван Бахчеванов. Паметникът трябваше да бъде открит още преди четири години, но това не се случи тогава до днес, когато президентът и кметът на Руен откриха монумента на най-знаковата в българската история личност.

"Ако погледнем справките, ще видим, че съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Много от тях са далеч извън пределите на Родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Но днес, в деня на рождението на Васил Левски, малката, скромна по размер община Руен, но велика по дух, заема своето място в тази символична география на почитта. За мен Вашият паметник има изключително голяма стойност. Първо, защото е издигнат с подкрепа и дарения на хората от общината и най-вече, защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия", каза в обръщението си президентът на Републиката Румен Радев.

Галерия