Президентът Румен Радев награди отличника на випуска

Президентът Румен Радев награди отличника на випуска

Да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг към отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които дадоха живота си за свободата и независимостта на България. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варна, където се включи в честванията на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България. Президентът присъства на тържествената церемония по награждаването на випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" и връчи дипломата и пагоните на първенеца на "Випуск 2018 г.".

Държавният глава заяви, че с годините морската Алма матер се е утвърдила като авторитетен център за подготовка на офицерски кадри за Военноморските ни сили, както и за кадри за гражданското корабоплаване и морската индустрия. "Днес най-старото техническо учебно заведение в България може да се гордее със своите богати академични традиции и високи постижения, резултат от професионализъм и компетентност, от упоритост и всеотдайност на ръководството и преподавателите на Висшето военноморско училище", допълни Румен Радев.

Президентът изрази своето уважение към  личния състав на училището за енергията и ентусиазма, с които са приели важната родолюбива мисия да изграждат и възпитават достойни българи, истински лидери и професионалисти, да пазят и развиват нашите морски традиции и дух и да усъвършенстват непрекъснато формите и методите на обучение, както и материалната база, издигайки ги до водещите световни стандарти.

По думите на президента значението на региона на Черно море, в който често се преплитат конфронтиращи се геополитически и икономически интереси, нараства непрекъснато, както и изискванията към военния флот, който трябва да отстоява нашия морски суверенитет, интересите, традициите и самочувствието ни на морска нация.

"Бъдещите нови успехи и победи са пред вас, но ще имате и много бурни дни и предизвикателства, в които романтиката във вашата красива професия ще отстъпва на заден план. Очакванията към вас са големи, защото вие ще  трябва да решавате задачи в сложна обстановка със стара техника в условията на остър дефицит на материални ресурси", посочи Румен Радев пред випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров".

Държавният глава заяви пред курсантите, че на тяхното поколение се пада една от най-важните мисии – да въведат, да внедрят и да разгърнат пълните възможности на новата техника, която нашите военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи  на въоръжение в най-скоро време. "Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само единствено вие да предадете", каза още в словото си на церемонията президентът.

Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата "Дръзки", от където наблюдава демонстрации на елементи от операция по морска сигурност, изпълнявани от личния състав на българските Военноморски сили.

По-късно през деня във Варна държавният глава откри паметна плоча в знак на признателност към българските моряци.

Галерия