Референдумът за отделянето на Обзор и още няколко села от община Несебър се състоя на 28-ми февруари 2021 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Референдумът за отделянето на Обзор и още няколко села от община Несебър се състоя на 28-ми февруари 2021 г. Снимка Архив Черноморие-бг

"В Закона за административно-териториалното устройство на Република България е предвидена процедурата за създаване на нова община, както и формално-юридическите условия, на които тя трябва да отговаря. До момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива", съобщиха от пресцентъра на президенството във връзка със запитвания от страна на медиите във връзка с референдума за отделяне на Обзор от Несебър и особяването й като самостоятелна община.

На референдум, който се проведе на 28-ми февруари 2021 година, 73,3% от жителите на град Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница решиха - искат да се отделят от община Несебър и да са самостоятелна община.

Със 73,37% Обзор реши - иска да е отделна община

В края на май миналата година жители на несебърските села Баня, Паницово, Козница и Емона поискаха преразглеждането на решение №253 от 24.03.2021г. на Министерски съвет, с което се обявява създаване на нова община Обзор.

Година по-късно няма издаден укар за отделянето на Обзор от Несебър, но жители на село Баня излизат днес на протест в знак на несъгласие за отцеплавето им от Несебър.

Държавният глава ще обяви своето решение във връзка със създаването на нова община, след като бъде изяснено изпълнението на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай.