Президентът на Републиката ще произнесе и слово

Президентът на Републиката ще произнесе и слово

Президентът на Републиката Румен Радев ще участва в тържествата по случай 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, която ще бъде отбелязана в местността "Петрова нива" днес, 18-ти август. Официалната церемония ще започне тази вечер в 20.30 часа. Държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите.

В местността "Петрова нива" в периода - 28-30 юни 1903 година се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общия план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.

В края на 1950-те години е построен паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църквата "Света Петка". В местността има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи), посветен изцяло на освободителните борби на българите от Тракия и Македония и Илинденско-Преображенското въстание. В паметника са зазидани костите на българския революционер и войвода Георги Кондолов.