С ръка под сърцето кметът на Бургас Димитър Николов, президентът Румен Радев, областният управител Мария Нейкова, министър Весела Лечева, министър Иван Шишков и зам.-кметът по спорт Диана Саватева изслушаха химна в изпълнение на Морски песъчинки. Снимки Авторът

С ръка под сърцето кметът на Бургас Димитър Николов, президентът Румен Радев, областният управител Мария Нейкова, министър Весела Лечева, министър Иван Шишков и зам.-кметът по спорт Диана Саватева изслушаха химна в изпълнение на Морски песъчинки. Снимки Авторът

"Огромно удоволствие е да бъдем заедно за откриването на това спортно съоръжение. Най-модерно развиващият се град на България заслужава тази зала. Тя е факт благодарение на подкрепата на няколко правителства, на служебните министри на спорта и благоустройството. На Община Бургас и ръководството й в лицето на кмета Димитър Николов. Нека да му честитим рождения ден. Да е все така всеотдаен в името на развитието и прогреса на Бургас", каза президентът на Републиката Румен Радев на официалната церемония за откриването на спортна зала "Арена Бургас". И се пошегува, че датата не е случайно избрана, тъй като днес е рожденият ден на кмета на Бургас, който държавният глава поздрави пред пълната зала.

"Тази зала ще развива потенциала на региона. Тя е огромен успех за бъдещето на Бургас", каза още Румен Радев.

В негово присъствие служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков връчи на служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева акт 16 за въвеждане в експлоатация на залата.

"Хората чакат за построяването на такава зала - 50-100 години. Ние сме щастливи, че сме съвременници на изграждането на залата. Успех на всички, които ще се състезават в нея и на тези, които ще провеждат културни събития. Това е събитие чакано дълго и продължително от жителите на Бургас", каза в приветствието си кметът на Бургас Димитър Николов. Дошлите на откриването на залата бяха поздравени и от областния управител Мария Нейкова.

"Най-после сагата с тази зала приключи. Минахме през много препятствия. Такива проекти трябва да се планират по-аналитично, за да не се удължават сроковете за изпълнение. Строителството попадна и в пандемията, после се увеличаха цените на материалите. Тези обекти са сложни и внимателно трябва да се подхожда към тях", каза по-рано пред журналисти министър Шишков.

Първата копка за изграждането на многофункционалта зала "Арена Бургас" бе направена на 20-и октомври 2014 година и в нея участва световната звезда в леката атлетика Сергей Бубка. До издаването на акт 16 минаха 9 години. А за изграждането на залата и за оборудването държавата е инвестирала 60 млн. лева.

Тази вечер залата отвори за първи път врати, за да посрещне бургазлии и да домакинства баскетболния мач между "Черноморец" и "Рилски спортист". За първи път от 20 години бургаски клуб стига до финалите на баскетболното първенство.

Преди първия съдийски сигнал прозвуча националния химн в изпълнение на "Морски песъчинки". А кметът на Бургас Димитър Николов за първи път го изслуша с ръка, сложена под сърцето подобно на американските президенти, които така застават, когато звучи химна на САЩ.

Галерия