Президентът Румен Радев от самото начало показа своето негативно отношение към кабинета Денков

Президентът Румен Радев от самото начало показа своето негативно отношение към кабинета Денков

Президентът на страната Румен Радев се опитва да блокира работата на новоизбрания кабинет с премиер Николай Денков. Това е изводът, който може да се направи след безпрецедентното подаване на оставки на областните управители и на заместниците им в цялата страна. "Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт", заявиха в прессъобщение до медиите от Министерски съвет.

Областните управители от цяла България искат да напускат, не ги освобождават

Настоящите областни управители и заместниците им бяха назначени по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Голяма част от тях бяха назначени още по време на служебния кабинет с министър-председател Стефан Янев. След като бе сформирано редовно правителство на четворната коалиция ("Продължаваме промяната", "Демократична България - Обединение", "БСП за България" и "Има такъв народ" б.а.) с премиер Кирил Петков, областните и техните заместници бяха сменени. След падането на кабинета "Петков", след гласуван вот на недоверие, в областните администрации отново бяха върнати хората, които бе посочил още по времето на управлението на Янев - президента Румен Радев.

Държавният глава се опита чрез служебния премиер Гълъб Донев, който той посочи да ръководи двата поредни служебни кабинета, да блокира дейността на новоизбраното правителство, подкрепено с гласовете на ПП - ДБ, ГЕРБ - СДС и два глава от ДПС, с освобождаването на всички зам.-министри в деня, в който бе положена клетвата от новия кабинет. Румен Радев демонстративно напусна и парламента, след като произнесе слово в началото на заседанието и не присъства на полагане на клетва от страна на номинираните за премиер и министри. С поведението си и с изказванията си след това държавният глава демонстрира негативното си отношение към новоизбраното правителство и явно неприемането на новите обстоятелства, според които той няма да управлява страната чрез служебните си кабинети.

Зад оставките на областните управители и заместниците им явно прозират намеренията на Румен Радев да продължи да опитва да блокира работата на Министерски съвет и на държавната администрация по места.

Не е ясно, след като от правителството не са приели оставките, каква ще е следващата стъпка на президента, използвайки все още свои хора, които са в управлението на страната и по места.