Васил Банов и Албена Павлова в сцена от филма Петя на моята Петя. Снимки Лина Главинова

Васил Банов и Албена Павлова в сцена от филма Петя на моята Петя. Снимки Лина Главинова

При 30 градуса започнаха снимките на филма "Петя на моята Петя". Морската градина, където някога 17-годишната поетеса Петя Дубарова се е разхождала и се вдъхновявала за своите стихове, стана снимачна площадка. В продължение на няколко часа градината се превърна в място, където ще бъдат запечатани на филмовата лента част от сцените на продукцията. Под зоркото око на режисьора Александър Косев всеки един от актьорите изпълняваше своята роля във филма "Петя на моята Петя".

"Ако Петя беше жива, щяхме да бъдем връстници. С голямо желание са хванах да направя филма. За съжаление не я познавах привиже, но зная нейните стихотворения от моята преподавателка по български език и литература. Едно от любимите ми е "Лунапарк", сподели пред екип на "Черноморие" Александър Косев.

Снимките на филма са започнали още в 04.00 часа сутринта в района на Капаните. По обяд снимачният процес продължи на алеята, която започва от култовото за бургазлии място - Гъбката. Екипът на "Черноморие" присъства на снимките и видя как тече процеса. На алеята бяха заснети кадрите с учителката на Петя, ролята се изпълнява от актрисата Албена Павлова. Във филма ролята на нейн съпруг играе Васил Банов. Албена Павлова, която е бургаска снаха (тя е съпруга на актьора Емил Марков, който също играе в "Петя на моята Петя" б.а.), знае от ученическите си години стиховете на Петя. "Няма момиче, което да не е било на 17 години и да не знае нейните стихове", сподели Албена Павлова.

"Във филма играя ролята на съпруга на учителката на Петя. Не мога да ви разкрия подробности около снимачния процес. Не зная, какъв филм ще се получи накрая. Но искам да споделя нещо, което сигурно ще разгневи продуцентите. Не може да се наричаш продуцент, когато парите, с които снимаш филма са ти предоставени от някого. По-редно е да бъдеш, както беше едно време - директор на продукция", сподели актьорът Васил Банов. Според него, трябва да има повече хора като бургаския кмет Димитър Николов, които да подкрепят такива начинания. Кметът Николов бе на снимачната площадка, за да поговори с екипа и да види как върви процеса. Пред "Черноморие" той сподели, че любимото му стихотворение на Петя Дубарова е "Пролет".

Община Бургас предоставя 120 000 лева от бюджета си за тази година за снимките на "Петя на моята Петя". Филмът, чийто процудент е бургазлията Николай Урумов, спечели субсидия от Националния филмов център в размер на 400 000 лева.

Идеята на Николай Урумов е филмът да не е биографичен, а да разказва на младото поколение за Петя. "Филмът трябва да бъде готов до 4-ти декември, когато се навършват 40 години от смъртта й. Той ще има своята предприера в Бургас", сподели "Черноморие" Николай Урумов.

Зрителите ще видят две Пети - съвременната, чиято роля се изпълнява от Александра Костова и Петя Дубарова, която ще бъде изиграна от Алиса Атанасова. Филмът прави препратка от едно съвременно бургаско момиче с името Петя към онова 17-годишно момиче, което завинаги ще остане в сърцата на поколения българи с невероятната си поезия.

"Аз съм фенка на Петя още от малка. Познавам нейните стихове. С удоволствие кандидатствах и съм много щастлива, че ме одобриха да изпълнявам ролята на съвременната Петя", сподели пред "Черноморие" Александра Костова. Тя е на 18 години и също като Петя Дубарова пише стихове, тази година завърши Английската гимназия в София. "Обожавам Бургас", призна Александра. Тя вече е видяла паметника на Петя в Морската градина. И докато е в Бургас за снимките на филма ще отиде до дом-музей "Петя Дубарова", за да го разгледа и да се срещне с уредника и сестра на Петя - Елица Дубарова.

За Александра Костова това не е първото участие във филм. Преди две години тя се е снимала в продукцията "Маймуна" на Димитър Коцев.

Снимките на филма продължават до 5-ти юли.

Галерия