Ще бъде направено допълнително тестуване на три от полицаите. Снимката е илюстративна

Ще бъде направено допълнително тестуване на три от полицаите. Снимката е илюстративна

При 9 от 1 016 тествани полицаи в София има открити антитела, но тестовете на всички за корона вирус са отрицателни. 1 007 души или 99% от тестваните за корона вирус служители на реда са с отрицателни тестове. 2-ма са с игм антитела, което означава, че има прясна инфекция. ИГМ антителата се появата от 7 до 9 ден на заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може да няма, каза д-р Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

От тестваните 7 души, сред които има и една жена са с положително игг, което означава, че са имали среща с вируса, но без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела, каза още д-р Кунчев.

"Няма нито един положителен тест на хората с игм и игг антитела. Един от тестваните полицаи е бил със симптоми, но с отрицателен тест. Ние ще пуснем допълнително изследване на този човек, както и на двамата с игм антитела, за да потвърдим дали е налице вируса при тях. Това е логично, ако успеем да го хванен", уточни д-р Кунчев.

В момента във въздуха има и друга циркулация на вируси, които са с подобна симптоматика, но не се касае за корона вирус.

"Това изследване ни дава картина на ситуацията в една от по-рисковите групи в София. Тези 0,7% показват, че активна циркулация на вируса дори в София не е на лице. Това означава още, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките има шанс тя да остане на много нисък интензитет на разпространение и все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет", допълни д-р Кунчев.

Същата е ситуацията и във военните колективи, където са изследвани 1 100 души.