Превозните средства ще бъдат спирани при доказана целесъобразност и това ще бъде съгласувано със съответната Областна дирекция на МВР. Снимка АПИ

Превозните средства ще бъдат спирани при доказана целесъобразност и това ще бъде съгласувано със съответната Областна дирекция на МВР. Снимка АПИ

При температури над 35° се предвижда в следобедните часове от 13.00 до 21.00 часа да се ограничи движението на камиони над 20 тона по отделни пътни участъци, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците целогодишно и са инструктирани да предприемат мерки за ограничаване на тежкотоварния трафик. Целта е да се минимизират рисковете от деформации на пътната настилка и да се опази живота и здравето на пътуващите.

Превозните средства ще бъдат спирани при доказана целесъобразност и това ще бъде съгласувано със съответната Областна дирекция на МВР. При въвеждане на временни ограничения те ще бъдат оповестявани до 12:00 часа на предходния ден.

При спиране на движението тежкотоварните автомобили ще изчакват извън пътното платно на определени места, без да пречат на останалите участници в движението. Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.