На борсите гръцкото грозде се предлага с 50 ст. по-евтино от българското

На борсите гръцкото грозде се предлага с 50 ст. по-евтино от българското

При надник от 50 лева на ден няма кой да бере гроздето във Варна. Варненски земеделски производители страдат от липса на работна ръка и подбиване на цените на стоката им от вносни продукти. Това стана ясно на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, домакин на което бе Областния информационен център във Варна.

"Тазгодишната продукция на десертно грозде е с добро качество, но има трудности с реализацията на пазара. На борсите гроздето, внос от Гърция, се предлага по 1.30 лева за килограм, докато същото качество при нас е със себестойност 1.80 лева", сподели производител от Аксаково. "Проблеми има и при намиране на работници, което налага да се търсят желаещи от други варненски общини, макар че надникът е 50 лева", добави той.

Освен от съседни населени места, работна ръка се внася и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, допълнително им се осигуряват квартира и храна, разказаха местни производители. Проблем пред тях е и нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при 100 процента загуба на добива при градушка и пожар.

Предварителното планиране на производството е особено полезно при реализацията на продукцията, тъй като договарянето с големите прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани, стана ясно на срещата. Присъстващите предложиха създаването на сдружения от производители, които да обединяват и защитават интересите им. Така те по-лесно биха пробивали на пазари в условията на все по-свито потребление. Проучването на опита в тази сфера в чужди държави също бе сред обсъжданите теми. Като пример за добра практика бяха дадени кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват.

На заседанието бяха представени и актуални възможности за европейско финансиране за фермерите. Шанс за тях е отворената в момента мярка 16.1. "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. "Земеделските производители могат да получат информация за кандидатстване, както и насоки за създаване на профил в информационната система ИСУН 2020, чрез която се подават проектни предложения", обясни управителят на Областния информационен център - Варна Виктория Николова.