На едната страна на монетата са изобразени краля заедно със свети Стефан. Снимки РИМ Бургас

На едната страна на монетата са изобразени краля заедно със свети Стефан. Снимки РИМ Бургас

Сребърен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин е открит от археолозите от Регионалния исторически музей в Бургас, които проучват българския средновековен град Русокастро. Крал Стефан Урош управлява Сърбия от 1282 до 1321 г. На монетата са изобразени от лицевата страна Иисус Христос, а на обратната – кралят заедно със свети Стефан. Монетата е копие на венецианските грошове-матапани, които са най-стабилната валута на Балканите в края на 13 – началото на 14 в. поради тежестта си и високата проба сребро. При тях обаче са представени дожът, от чието име е отсечена монетата, и св. Марко – покровителят на Венеция.

Крал Стефан Урош II Милутин е владетелят, който успява да разшири териториално Сърбия за сметка на българските земи в Браничево на северозапад и Македония на югозапад. При неговото управление кралство Сърбия се уголемява неимоверно, за сметка освен на български, но и на византийски земи на север от Солун. Канонизиран е за светец, а мощите му се съхраняват в църквата „св. Неделя“ в София.

Крал Стефан Урош II Милутин се е женил цели пет пъти, като една от съпругите му е българската принцеса Ана Тертер, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Една от дъщерите му – Ана-Неда, е първата съпруга на българския цар Михаил III Шишман Асен.

За археолозите монетата е важна, понеже такава находка за пръв път се открива в средновековния град Русокастро. Тя разширява картината на известното досега монетно обращение в града.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Галерия