Яким Георгиев пръв стигна до Светия кръст. Снимки Лина Главинова

Яким Георгиев пръв стигна до Светия кръст. Снимки Лина Главинова

22-годишният бургазлия Яким Георгиев спаси Светия кръст навръх днешния празник Богоявление в Бургас. Заради силният вятър от 7,8 m/s и порив от 9,3 m/s ритуалът тази година бе изпълнен от сушата, а не от моста, както става обикновено. 32 смелчаци на възраст от 17 до 51 години стъпиха на пясъка, готови да скочат в студените морски води за кръста. Той бе хвърлен от моста от Сливенския митрополит Йоаникий. Пръв до него стигна 22-годишния Яким Георгиев. "Скачам заради традицията. Пожелавам на всички да са живи и здрави, честито на имениците", каза секунди след като излезе с кръста в ръка бургазлията, който учи в университет във Великобритания. Той получи и благословията на владиката. Йоаникий благослови всички, които се престрашиха да влязат в студените води. Броят на смелчаците тази година бе със 7 души по-малко в сравнение с миналата година. За трета година в морските води влизат трима американски военни. Шанън Джонс бе и най-възрастният тази година със своите 51 години. Тази година най-малките участници бяха на 17 години. Двама братя пробваха късмета си - Мартин и Константин Гарови.

Заради силният вятър и голямата вълна пристанището е затворено за маневри. Това принуди и организаторите на ритуала от Община Бургас да променят мястото за скачане за Светия кръст. Така за четвърти път желаещите трябваше да влязат в морето от сушата, а не да скачат от плочата на моста, както става традиционно. Водолазите, които обикновено обезпечават района на хвърляне на кръста, бяха във водата преди началота на ритуала. Целта е да се избегнат евентуални инциденти.

Стотици бургазлии и тази година не пропуснаха да проследят ритуала по спасяване на Светия кръст. Въпреки студа и лошото време, те се събраха на моста и в района около него.

Празникът тази сутрин започна с отслужване на Света литургия от Йоаникий и представители на бургаското духовенство в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". След това бяха осветени бойните знамена на площада пред храма, откъдето тръгна и литийното шествие. То премина през централните улици "Александровска" и "Алеко Богориди", за да стигне до моста, където бе извършен ритуала по спасяване на Светия кръст.

Галерия