В края на лятото Община Бургас вече има бюджет за настоящата година. Снимка Архив Черноморие-бг

В края на лятото Община Бургас вече има бюджет за настоящата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Приеха проекта за бюджет на Община Бургас за 2023 година. Опозицията очаквано гласува против. Докладната записка бе приета с 38 гласа "за", 9 "против" и 0 "въздържал се". В гласуването участваха 45 съветници, 6 отсъстваха от днешното заседание.

Проектът за бюджет бе гледан на днешното заседание на местния парламент. Дебатите по него продължиха повече от три часа. След 10-минутна почивка, съветниците се върнаха в залата, за да гласуват направените в зала предложения и разходите по пера.

Макрорамката за настоящата година е 457 987 129 лева, в това число – държавна отговорност - 211 756 320 лева, общинска отговорност - 180 230 809 лева, индикативен годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз - 66 000 000 лева

"Пари винаги не достигат за крайните квартали, за булевардите, за детските градини. В тази противоречаща си наредба и финансова рамка, бюджетът е стабилен, има растеж", каза по време на дебатите кметът на общината Димитър Николов.

Манол Тодоров от „Български възход“ предложи заложената сума за женския отбор по волейбол "Дея" да бъдат редуцирани до 30 000 лева, а останалата сума да отиде за мъжките отбори по волейбол – "Нефтохимик 2010" и "Дея". Мотивите му бяха, че отборът е новосформиран и за първа година ще играе в първенството. В негова подкрепа се изказа и Стоян Коларов от "БСП за България".

Предложението на Манол Тодоров срещна отпор от страна на председател на Спортната комисия в ОбС Георги Маринчев („Движение Гергьовден“). "Да не коригираме предложените средства. Въведохме висок стандарт във волейбола. Това че ще участват за първи път, не означава, че са хора събрани от улицата, напротив събрани са професионалисти с минимум едногодишен договор", заяви Маринчев.

"Това е последният бюджет за този мандат. Благодаря Ви, че бяхте част от развитието на Бургас. В началото на мандата функционираха два университета, сега те са четири. Нека такива добри новини за Бургас да следват и следващия Общински съвет и следващата администрация. Багодаря на екипа си. Извинявам се за острите думи, за санкциите, които съм налагал в администрацията, но всичко е било в името на Бургас", каза кметът Димитър Николов, след като проекта за бюджет бе приет.

Причината за забавянето на бюджета за настоящата година е, че държавния бюджет бе приет преди около месец. Това създаде допълнителни затруднения в работата на държавата и на общините. Напрактика с приемането на бюджета съветниците официализираха вече направените през годината разходи по него.