Кметът Димитър Николов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев подписаха документите за провеждането на конкурса по рисуване. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев подписаха документите за провеждането на конкурса по рисуване. Снимки Лина Главинова

64 първокурсници ще бъдат приети за обучение в новооткрития филиал на Националната художествена академия в Бургас. Първият прием ще бъде тази пролет. Желаещите да се обучават във филиала могат да избират между седем бакалавърски и една магистърска програма. Във всяка от обявените специалности ще бъдат приети по осем студенти. Бакалавърската програма е за специалностите: "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн" и "Мода", а магистърската е - "Арттерапия".

Възможностите за обучение във филиала на НХА бяха презентирани от ректора проф. Николай Драчев и почти цялото ръководство на Академия.

"Филиалът ще разполага с помещенията на втория етаж на "Магазия 1". Общината ще подпомогне административно и материално откриването на филиала, както и финансово. Ще осигурим 200-300 000 лева", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" кметът на Община Бургас Димитър Николов. Това е първото висше учебно заведение, което отваря врати в морския град след 1991 година. Тогава е открит Бургаския свободен университет.

Филиалът трябва да привлече за обучение завършващи средните учебни заведения в Източна България. Решението за неговото разкриване бе взето на заседание на Министерски съвет на 5-и февруари. Предстои да бъдат обявени датите на изпитите. На 1-и и 2-и май в София ще се проведе конкурс по рисуване. Тези, които се явят и получат отлична оценка ще могат да кандидатстват с нея за прием без да се налага да се явяват на общия изпит по рисуване. Те ще се явят само на изпит за конкретната специалност.

"Ние имаме договори с над 70 университета за творчески обмен на студенти и преподаватели, от който ще се възползват и студентите във филиала в Бургас. Дипломата на завършващите Академията е призната във всички държави - членки на ЕС. Издаваме и транскрипт* за САЩ и Канада", каза проф. Светозар Бенчев - декан на Факултета по изящни изкуства.

"Кандидат-студентите ще могат да избират една от двете най-търсените специалности в нашия факултет - "Мода" и "Рекламен дизайн", каза доц. Мирослав Богданов - декан на Факултета по приложни изкуства. 

Успоредно с това студентите ще могат да придобият и втора избираема специалност "Теория и практика на художественото образование", което им дава педагогическа правоспособност.

Обучението ще се извършва от хабилитирани преподаватели, които работят на трудови договори в Академията.

*транскрипт - препис, дубликат, копие; академична справка.

Галерия