Статуетката Златен Пегас е част от годишните литературни награди. Снимка Архив Черноморие-бг

Статуетката Златен Пегас е част от годишните литературни награди. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаските автори могат да изпращат до 31-ви октомври (вторник) 2023 г. произведенията си за участие в традиционния годишен преглед на литературната продукция, който се провежда в навечерието на празника на града – Никулден (6-ти декември)

Желаещите да участват творци, издали книги в периода ноември 2022 – до края октомври 2023 г., могат да изпратят по 5 броя от тях на адрес: Община Бургас, ул. „Александровска“ 26, до зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, за участие в годишния преглед на литературната продукция за 2023 година. Книгите трябва да са опаковани или в плик, като се посочват трите имена, адрес, телефон и е-mail на подателя.

Традиционният годишен преглед на литературната продукция на бургаски автори, организиран от Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас, ще се състои на 1-ви декември ( петък) 2023 г. в Дом на писателя на ул. „Вола“ 1. Той ще бъде открит в 10.00 часа с доклад за прозата, а от 14.00 часа ще бъде изнесен доклад за поезията. След приключване на експозетата, публиката ще може да постави въпроси пред критиците и да се пристъпи към дискусия и разисквания по докладите.

Кулминацията на литературните събития ще е церемонията по връчване на годишните литературни награди на Община Бургас. Тя ще започне от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Бургас. Наградите са плакет „Христо Фотев“ за поезия и плакет „Петко Росен“ за проза.

Ще бъде връчена още една награда - плакет „Пегас“ за книга в областта на поезията, белетристиката или литературна критика, която според журито има принос в обогатяването на българската литературна традиция.

Първият плакет „Пегас“ е получен през 1993 г. от Керана Ангелова – за проза, а на следващата 1994 година Христо Фотев става първият носител на отличието „Златен пегас“.

Статуетката „Златен пегас“ и трите плакета се изработват от художника Ненчо Русев и наградените ги получават, съпроводени с диплом и парична премия.

Предстои актуализиране на действащите правила за провеждането на годишните литературни награди и в сайта на Община Бургас е достъпен работният вариант с промените в статута. Той е одобрен от УС на Бургаска писателска общност, а в момента тече срокът за допълнителни корекции. Тях можете да изпращате на мейл: [email protected] до 30.10.2023 г. Промените в статута ще влязат в сила след окончателното му приемане и той ще бъде приложим за наградите през 2024 година.