Зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева разясни проекта за новата система за прием в първи клас. Снимка Лина Главинова

Зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева разясни проекта за новата система за прием в първи клас. Снимка Лина Главинова

Приемът в първи клас за учебната 2018/2019 година на територията на Община Бургас ще става по нова система. Промените се налагат съгласно новата Наредба 10 и ще бъдат въведени в училищата в цялата страна. Освен задължителните условия, които са посочени в нормативния документ, всяка община ще може да въведе и допълнителни критерии за приема.

Системата за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас бе представена от Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование в Община Бургас. В нея са записани основни и допълнителни критетии. Всеки един оттях носи определен брой точки, сборът от които ще определи и класиране на детето. Сред основните критерии са - постоянен адрес, дали детето е посещавало предучилищна група в училището, за което кандидатства, дали негов брат или сестра учат в това училище, дали детето е сирак и т.н.

Допълнителните критерии са свързани с районирането, което от Община Бургас са направили. "Смятаме, че така ще улесним родителите. В същото време ще дадем възможност в училището, което попада в съответния район да бъдат приети първо децата, които учат в близост и след това незапълнените бройки да бъдат за децата от други райони в града", обясни Йорданка Ананиева.

Въвеждат се следните райони:

- район "Зора" - тук са училищата - ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Васил Априлов" и ОУ "Пейо Яворов"

- район "Централна градска част" - тук са училищата - ОУ "П.Р.Славейков", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията"

- район "Западна Централна градска част" - тук са училища - СУ "Любен Каравелов", ОУ "Княз Борис I" и СУ "Иван Вазов"

- район "Изгрев" - тук са училищата - СУ "Йордан Йовков", СУ "Добри Чинтулов", ОУ "Климент Охридски" и ОУ "Георги Бенковски"

- район "Славейков" - тук са училищата - ОУ "Антон Страшимиров", СУ "Димчо Дебелянов", СУ "Константин Преславски" и Начално базово училище "Михаил Лъкатник"

- район "Меден рудник I" - обхваща зони "А", "В" и централна част на комплекса - тук са училищата - ОУ "Елин Пелин", СУ "Петко Росен"

- район "Меден рудник II" - обхваща зони "Б", "Г" и "Д" - тук са училищата - ОУ "Наден Геров", СУ "Константин Петканов"

Училищата, които са в кварталите са обособени на следни райони - район "Горно Езерово", район "Долно Езерово", район "Победа" ( кварталите - "Победа" и "Акациите"), район "Ветрен", район "Банево" (включва квартала и селата Изворище и Миролюбово), район "Българово", район "Рудник" (квартал "Рудник" и селата Драганово и Брястовец), район "Черно море", район "Равнец", район "Сарафово", район "Маринка" (обхваща селата Маринка, Твърдица, Димчево и Извор).

Родителите ще могат да подават заявление за прием в първи клас, освен в училищата, които попадат в техния район по местоживеене и в училища от съседен на техния район.

Ето и съседните райони:

- на район "Славейков" съседен се явява район "Изгрев"

- на район "Изгрев" - район "Славейков"

- на район "Зора" - район "Западна Централна градска част"

- на район "Западна Централна градска част" - район "Зора", район "Централна градска част", район "Победа"

- на район "Централна градска част" - район "Зора", район "Западна Централна градска част"

- на район "Меден рудник I" - район "Меден рудник II"

- на район "Меден рудник II" - район "Меден рудник I"

- на район "Победа" - район "Западна Централна градска част"

- на район "Ветрен" - район "Славейков"

- на район "Банево" - район "Славейков"

- на район "Българово" - район "Славейков"

- на район "Рудник" - район "Изгрев"

- на район "Сарафово" - район "Изгрев"

- на район "Черно море" - район "Изгрев"

- на район "Долно Езерово" - район "Славейков"

- на район "Горно Езерово" - район "Меден рудник I"

- район "Равнец" - няма съседен район

Родителите могат да подават заявление за прием в първи клас от 14 до 25 май. Първото класиране ще бъде обявено на 4 юни. След това е записването. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 27 юни, а на 4-и юли останалите свободни места, слез записването на приетите на второ класиране.

Родителите, които нямат достъп до системата, ще могат да подават заявление на място в училище. Документът им ще бъде вкарван в системата от представител на училището, в което са отишли.

Проектът за новата система за електронен прием е качен на сайта на Община Бургас. В продължение на месец родител ще могат да дадат предложения и да изразяват мнение по проекта. След като бъдат обобщени предложенията, проекта в окончателния му вариант ще бъде внесен за разглеждане на сесия на Общинския съвет през март, когато трябва да бъде гласуван.

Ето и линка с проекта за новата система за прием:

https://www.burgas.bg/uploads/0445690ff7d93a7ecf2630a5613c5381.pdf