Прилепът може да гледате този четвъртък в залата на Операта. Снимки Държавна опера

Прилепът може да гледате този четвъртък в залата на Операта. Снимки Държавна опера

Една от най-обичаните оперети на Йохан Щраус - син - "Прилепът" ще бъде представена на 30-ти ноември, четвъртък, в залата на Държавна опера Бургас. В  забележителния артистичен каст на „Прилепът“ е гостуващата оперна прима Еделина Кънева в ролята на Розалинда. Гостуващият тенор Марчо Апостолов излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн.

Като закачливата хубавелка Адела бургаската публика ще има възможността да види прекрасното сопрано Мария Цветкова-Маджарова.

Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със забавни обрати, заплетени ситуации и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на: Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред – влюбен в Розалинда, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов /и тримата артисти от трупата на Бургаската опера участваха във вълнуващия спектакъл на „Кармен“ миналата седмица/. Доктор Блинд ще бъде Мирослав Димитров – тенор, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски бургаската публика ще види и чуе сопраното Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов, бас. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под палката на  големия български диригент със забележителна международна кариера Иван Кожухаров, който съумява да предаде несравним емоционален заряд, подплатен с перфекционизъм, на всяко заглавие под неговата палка. Наскоро той дирижира в залата на Операта изключителното представление на „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и забавния мюзикъл от Парашкев Хаджиев „Службогонци“, който винаги звучи актуално.

Постановката на „Прилепът“, носеща характерните иновативни черти и тенденции в  съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Либретото на „Прилепът“ е на Карл Хафнер и Рихард Жене. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на  Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, танците са дело на Недко Георгиев, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас.

Билети за "Прилепът" се продават на касата на Операта, на каса "Часовника".

Галерия