Щетите са в процес на уточняване

Щетите са в процес на уточняване

Двуметрова приливна вълна от нерегламентирано изпуснатия язовор край Трояново отнесе ниви и риба, отглеждана в частни басейни. Това втърдят от "Ха Мед Тех" ЕООД в писмо, изпартено до медиите. Фирмата е една от потърпевшите в Бургас в резултат на проливните дъждове и дейността на "Напоителни системи". Те са собственици на имоти в близост до бургаско езеро "Вая", върху които осъществяват рибовъдна дейност. В басейните, разположени на близо 600 дка, отглеждат над 200 тона риба по екстензивна технология.

На територията на обекта има и животновъден обект, в който отглеждат домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н.

В съседство с техния имот друго дружество "Планета-98" отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан.

"В 07:30 часа на 25-и октомври през обекта ни преминава приливна вълна от над 2 метра от нерегламентирано изпуснатия язовир Трояново и залива всичко по пътя си. Вследствие на така бързо придошлите води, предполагаме, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаско езеро. Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни.

Смятаме, че ако от "Напоителни системи - Бургас" бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум", се казва още в писмото на фирмата.

Галерия