Кметът на Община Бургас Димитър Николов и заместниците му представиха проекта за бюджет. Снимки Лина Главинова

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и заместниците му представиха проекта за бюджет. Снимки Лина Главинова

Образование, индустриални зони и социални центрове са приоритетите в бюджета на Община Бургас за 2018 година. Проектът за бюджет на морската община е в размер на 248 671 410 лева. Той бе представен от кмета на Община Бургас Димитър Николов и екипа му.

Сумата от обща субсидия за делегираните от държавата дейности по Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година и собствени приходи за държавно делегирани дейности възлиза на 99 905 000 лева. Общинските средства са в размер на 86 848 000 лева. Индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз възлиза на 40 671 000 лева. Преходният остатък е 21 225 000 лева. Капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лева.

Ще бъдат изградени нови детски градини, детски площадки, ремонтирани сгради на учебни заведения. През настоящата година ще бъде разкрит филиал на Националната художествена академия и нова професионална гимназия.

Ще бъдат направени инвестиции в индустриалните паркове.

Стартира нова програма за цялостно модернизиране на Онкодиспансера.

Продължава ремонтът на улица "Алеко Богориди". Предвижда се да бъдат обновени и малките улички, които излизат на "Алеко Богориди" и други.

Макрорамката на бюджета може да търпи промени до края на месеца. До тогава трябва да бъдат проведени и обществените обсъждания. Първото е на 8-и януари, понеделник, от 18.00 часа в залата на НХК, второто на 9-и януари, вторник от 18.00 часа в спортна зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник".

Чак след това проектът за бюджет ще бъде гласуван на сесия на Общинския съвет.

Галерия