Атрактивни брошки със скандинавски мъх. Снимки Авторът

Атрактивни брошки със скандинавски мъх. Снимки Авторът

Бижутата далеч не са тези, с които сме свикнали  - гердани с мъниста и гривни от цветни камъни, блестящи обеци и брошки. Вместо това млади български дизайнери представят брошки от скандинавски мъх, нежни обеци от коприна, значки от пясък и смола, гердани с прасенца и ягодки - всички инспирирани от природата.

Брошките с мъх, освен че носят едно чисто еко послание, са и много ефектни и с тях няма да останете незабелязани. Идеята на авторката дошла след като си купила за вкъщи декоративна стена от мъх и се замислила, защо да не ползва материала и за други  цели. Освен това мъхът пречиства въздуха и слагайки го на ревера все едно си ходите с портативен филтър. Друг е въпросът, колко ще е ефикасен предвид финните прахови частици, които се носят във въздуха и за които все по-често ще говорим с настъпването на зимата. Не е нужно да поливате брошките, те ще си останат свежи ако, не ги затваряте в кутии или чекмеджета.

Природата е неизчерпаем извор за вдъхновение за авторката и на обеци от коприна. Едни нежни и финни бижута за романтични души.

Помните ли как през лятото пясъка нежно галеше краката ви и как се разливаше между пръстите ви? Със значките от пясък по-често ще се връщате към летните мигове край морето. Йоана Данова събира пясък от цял свят и го превръща в бижу. Авторката прави както кулиета, в които слага малко пясък, така и значки, които благодарение на смолата  превръща в различни форми. Черният пясък от бургаските солници е сред любимите й материали.

Ваня Щерева, която освен певица и писател, е и автор на бижута. Нейно дело са брошки с прасенца, закачливите колиета с ягоди и череши и каквито още животни и растения се сетите.

Природата открай време вдъхновява творците, но дано съумеем да я опазим, за да я видят и идните поколения в цялата й прелест.

Галерия