Решенията се вземат на заседание на Общинския щаб. Снимка Черноморие-бг

Решенията се вземат на заседание на Общинския щаб. Снимка Черноморие-бг

Пробите на пациентите със съмнение за коронавирус, взети в Инфекциозните отделения и Отделенията по анестезиология и интензивно лечение на територията на областта, ще се изследват в Бургас. Това ще стана факт, след официално искане от миналата седмица на кмета на Бургас Димитър Николов до Националния оперативен кризисен щаб. В момента деканът на бургаския Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - вирусологът доц. Цветан Велинов, и директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров извършват анализ на наличната апаратура и медицински специалисти в града. До края на деня те ще дадат предложение къде да се правят тестовете.  

"Днес разговарях с проф. Тодор Кантарджиев и той даде конкретни наставления и алгоритъм за старт на такава дейност. Очакваме до края на седмица тези изследвания да започнат да се правят в Бургас", заяви на заседание на Общинския кризисен щаб кметът Николов.

Вчера бяха взети превантивно проби за корона вирус на двама пациенти в УМБАЛ - Бургас. Първите случаи на болни с корона вирус са регистрирани в Плевен и Габрово на 8-ми март. Това доведе и до сформиране на Общински кризисен щаб в Бургас.

Той издаде заповед до всички директори на училища и детски градини - да осигурят достатъчно количество дезинфектанти, сапуни и ръкавици.