Кметът на общината Иван Жабов подчерта важността на реализирания проект. Снимки Средец без цензура

Кметът на общината Иван Жабов подчерта важността на реализирания проект. Снимки Средец без цензура

Проект на Община Средец обхвана уязвими възрастни и деца от 0 до 7 години. Резултатите от проекта бяха отчетени от кмета на общината Иван Жабов и ръководителя на проекта - Петя Шиварова. "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" бе реализиран в рамките на 86 месеца. Финансирането му е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", процедура чрез директно договаряне на конкретен бенефициент, а стойността му е 1 184 511.13 лева.

Проектът надгражда друг проект - "Бъдеще сега: Създаване на условия за социално включване на децата в община Средец", финансиран по Проекта за социално включване за съблюдаване на националното законодателство и политиките за защита на Световната банка. Общата му цел е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата в община Средец чрез инвестиция в ранното детско развитие и чрез подкрепа за дейността на създадените по Проекта за социално включване  интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7 годишна възраст от уязвими групи, вкл. деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.Проектът има за цел да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст от община Средец и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции. Чрез подобряване на готовността на децата от община Средец за включване в образователната система и подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители, се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.

Целите на проекта бяха - ограничаване на предаването на бедността между поколенията в Община Средец; подобряване готовността на децата за включване в образователната система; подкрепа за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители; подобряване на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата и превенция на детската заболеваемост, смъртност, неполагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст; повишено общо благосъстояние на децата; разширяване на обхвата на услугите, свързани с грижи за деца, предоставяни на деца с ниски доходи и деца с увреждания на възраст до 7 години и техните семейства и подобрена училищна готовност на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години.

В рамките на 86 месеца бяха обхванати семейства с деца от 0 до 7 години, включително с увреждания; деца от 0 до 7 в риск и техните семейства; деца от 0 до 7 години, включително с увреждания, настанени в специализирани институции и техните семейства; деца и възрастни в риск.

Община Средец предвижда да се предоставят следните услуги в Общностния  център в рамките на 24 месеца - индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, която ще обхване минимум минимум 30 деца с увреждания; допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище - обхванати от услугата ще бъдат 60 деца; ранна интервенция на уврежданията - ползватели на услугата ще бъдат 30 деца с увреждания и 50 родители на деца с увреждания; подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията - предвижда се да бъде осъществено здравно, физическо и психомоторно развитие на бебетата и децата в детските градини на 600 деца и редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата в здравен кабинет в общностния център и чрез посещения в домовете им на 500 деца; предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа и индивидуална и групова работа с деца и родители, включително и с деца и родители, които не са от уязвими групи, с цел посещаване на детска градина - ползватели на услугата ще бъдат 150 семейства годишно.

При предоставената услуга "Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания" специалист педагог е оказал индивидуална педагогическа подкрепа на 234деца с увреждания; при планирани 15 деца годишно -105. Оказана педагогическа подкрепа на педагозите в 6 детски учебни заведения - 29 броя; Проведени дистанционни и традиционни групови сесии с родители на деца с увреждания - 72; Проведено индивидуално педагогическо консултиране на родители на деца с увреждания -361 броя.

При услугата "Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище" педагози и медиатори са обхванали 183 деца при планирани 180 деца. Сформирани летни групи за деца - 12 броя. Предоставени индивидуални комплекти за работа на децата - 183 броя. Осигурена храна за 183 деца. Закупени и предоставени обучителни материали - 183 комплекта.

При предоставената услуга "Ранна интервенция на уврежданията" - 1 брой. Екип от педиатър,социален работник, логопед, психолог, рехабилитатор, медиатор. Създадена подкрепяща среда за 207деца с увреждания при планирани 15 деца годишно 105.

Индивидуални и групови консултации с родители, индивидуални консултации с деца

Предоставена услуга "Подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяваниятае е включвала екип от педиатър, стоматолог, мед. сестра и медиатор. Ползватели на услугата -  1200 деца при планирани 730 деца. Осъществено здравно, физическо и психомоторно развитие на бебетата и децата чрез прегледи в детските градини - 2017 ;

Редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата в здравен кабинет в общностния център и чрез посещения в домовете им – 1486

Предоставени услуги "Предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения", "Семейно консултиране и подкрепа" и "Индивидуална и групова работа с деца и родители, включително и с деца и родители, които не са от уязвими групи, с цел посещаване на детска градина". Работният екип тук е от педиатър, гинеколог юрист ; медицинска сестра, акушерка, психолог, 2 социални работници и 2 медиатори;

Ползватели на услугата - 822 семейства.

Галерия