Проф. Бояджиев дойде в Бургас след дългогодишна пауза. Снимки Лина Главинова

Проф. Бояджиев дойде в Бургас след дългогодишна пауза. Снимки Лина Главинова

Проф. Цочо Бояджиев рецитира свой стих, писан в юношестките години, пред бургазлии. Той си припомнил стихотворението, което е писал преди повече от 40 години, докато пътувал от София към морския град. Професорът дойде, за да представи последната си излязла от печат стихосбирка "Обратното на слънчогледа" и да покаже част от своите невероятни черно-бели фотографии. Гостуването му е част от фестивалната програма на изложението "С книга на плажа", което се провежда в Бургас.

Запален по снимането, професор Бояджиев обикаля всеки вторник сутринта улиците на столицата с пристрастени като него по фотографията, а в всеки четвъртък групата поема към Трънско. "Фотографията има това свойство, че посредством светлината да покажеш различното на едни и същи места. И в същото време тя не познава завистта. Има толкова много хубави снимки, че не можеш да завиждаш на всички", призна професорът.

Неговата поезия бе представена от литературния критик Митко Новков. Той прочете и някои от стихотворенията, които са включени в "Обратното на слънчогледа". "Дълги години не само не пишех, но и не четях поезия. Това се случи, след като моя стихосбирка бе отхвърлена за печат в издателство "Народна младеж", признава Цочо Бояджиев. Една вечер обаче, докато слушал радио, чул "Вечерен тромпет" на Борис Христов и отново посегнал да чете рими. Години по-късно Иван Кулеков го провокира отново да започне да пише. Това му дало кураж да издаде юношестките си стихотворения в "Пясъчен хълм" през 1999 година. След това издава още пет свои стихосбирки.

Проф. Бояджиев е автор и на много преводи на научни трудове. Предстои от печат да излезе книга с произведенията на 16 португалски автори. Преводът е направен от него. Професорът обеща на директора на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Мария Бенчева да дойде в Бургас, за да представи стихосбирката, когато бъде готова.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ "Свети Климент Охридски". Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Галерия