Председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова поздрави проф. Христо Бозов на премиерата на книгата му. Снимки Авторът

Председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова поздрави проф. Христо Бозов на премиерата на книгата му. Снимки Авторът

Проф. Христо Бозов събра медици, политици и приятели на премиерата на книгата си "Ръководство по спешна медицинска помощ". "Много съм развълнуван да бъда тук, защото тази книга е плод на тригодишен труд, плод на вдъхновение, което получих когато дойдох в университета", сподели проф. Бозов. Книгата е издадена от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". "Това е първата книга, която издаваме тази година", допълни ректорът на университета проф. Магдалена Миткова.

Книгата е своеобразно ръководство за спасяване на човешки животи. Нейни рецензенти са проф. Асен Балтов и проф. д-р Златица Петрова. Тя е насочена към парамедици и асистенти. В нея има 40 глави, като една от тях е посветена на COVID-19 - епидемиологията, дезинфекция, лечение на пациенти и т.н.

Сред гостите на премиерата бяха областният управител на област Бургас Мария Нейкова, кметовете на Бургас и Малко Търново - Димитър Николов и Илиян Янчев, председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова, д-р Вергиния Цанова от медицински център "Д-р Стайков", директорът на СУ "Иван Вазов" Виктор Григоров и други.

Преди няколко години проф. Бозов напусна Варна и се премести в Бургас по покана на кмета Димитър Николов. Понастоящем е управител на Комплексния онкологичен център в града. Проф. Бозов обучава и бъдещите лекари и сестри на Бургас в университет "Проф. д-р Асен Златаров", където е декан на Факултета по обществено здравеопазване и здравни грижи. Автор е на много трудове в областта на медицината, цитирани и изучавани у нас и по света.

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен магистър по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в УМБАЛ - Варна и зам.-кмет на община Варна.

Книгата на проф. Бозов се подаряваше, а всеки желаещ пускаше пари в прозрачна кутия. Събраните в нея средства ще отидат за закупуване на перуки за онкоболни пациенти.

Галерия