Авторът проф. Георги Дюлгеров (вляво) и редакторът на първата част на книгата Игор Марковски на премиерата в Бургас през 2020 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Авторът проф. Георги Дюлгеров (вляво) и редакторът на първата част на книгата Игор Марковски на премиерата в Бургас през 2020 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Проф. Георги Дюлгеров ще представи втората част на книгата си "Биография на моите филми" на 4-ти април от 18.00 часа в бургаската книжарница "Хеликон" на улица "Александровска". Първата част бе представена в края на 2020 година. Две години и половина по-късно втората част ще има своята среща с читателите на морския град. Премиерата е в рамките на 21-то издание на Международния "София филм фест на брега", който ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. Артистичен директор на бургаското издание на фестивала от самото му начало е проф. Георги Дюлгеров.

Втората част на книгата му "Биография на моите филми" обхваща периода от 1990 г. до сега. На страниците й проф. Георги Дюлгеров споделя за работата си по филмите - "Черната лястовица", "Лейди Зи", "Козелът", "Буферна зона".

Както и в първата част на книгата, и тук текстът е допълнен с видеооткъси от филмите, които читателят може да гледа посредством QR кодове. Книгата започва с цветни плакати на всички филми, описани в първата част и завършва с подробна филмография с екипи и награди, и показалец на имената, споменати в книгата.

Предговорът към втората част е на проф. Петя Александрова: "Филмите на Георги Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въздигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично - и още много други неща. Дюлгеров започва писмената си епопея заради внуците, на които я посвещава. Но не е само това. Освен Режисьор, той винаги е бил и Учител, и сега отново ни поднася своеобразни "уроци по кино"... Предизвикателството на тази книга е да открием другите възможни лица на Дюлгеров - ученик, разказвач и историк. Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането ѝ не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието - една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино".

Георги Дюлгеров е роден през 1943 г. в Бургас, завършва кинорежисура във ВГИК в Москва през 1970 г.

Режисьор е на над 20 филма, които са били показвани на фестивали и други форуми във Франкфурт на Майн, Манхайм, Оберхаузен, Берлин, Локарно, Ротердам, Лондон, Сан Франциско, Минеаполис, Ню Йорк, Москва, Киев, Санкт Петербург, Рига, Варшава, Братислава, Виена, Сараево, Белград, Авелиньо, Палермо, Генуа, Ла Рошел, Париж, Монреал, Торонто, Ванкувър, Фуджисава… Получили са национални и международни награди,  от които по-важни са:

"Авантаж", 1978 г. ("Сребърна мечка" за режисура от Берлинския кинофестивал ); "Мера според мера" 1981 г. (Награда за най-добра режисура, награда за мъжка роля в лицето на Руси Чанев и награда за операторска работа в лицето на Радослав Спасов на фестивала "Златна роза" във Варна, 82; награда на СБФД); "За Нешка Робева и нейните момичета", 1986 г. ("Златен ритон" и на "Златен рицар" от фестивала в Палермо, Италия); "Лагерът", 1990 г. (Номинация и участие в Кан ("Петнадесетдневка на режисьорите")); "Черната лястовица", 1999 г. (Гранд приз на фестивала в Батуми, Грузия и наградата на младежкото жури на фестивала в Монс, Белгия); "Лейди Зи", 2005 г. (Наградата за най-добър филм "Сърцето на Сараево" на фестивала в Сараево, награди от фестивалите в Монреал, риест, Палич, София и Варна); "Спомени за океански риболов", 2007 г., "Козелът", 2009 г. (Награда на публиката на "София Филм Фест в Пловдив"); "Буферна зона", 2014 г. (Награда на СБФД на фестивала "Златна роза") и др.

Проф. Георги Дюлгеров е бил преподавател по филмова и тв режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от 1973 до 2010 година. От 2010 г. до днес е почетен професор в НБУ. Носител е на наградата на София, почетен гражданин е на Бургас и е член на Европейската филмова академия.

Галерия