Авторът проф. Георги Дюлгеров (вляво) и редакторът Игор Марковски на премиерата в книжарница Хеликон. Снимки Черноморие-бг

Авторът проф. Георги Дюлгеров (вляво) и редакторът Игор Марковски на премиерата в книжарница Хеликон. Снимки Черноморие-бг

QR кодове с откъси от 13 филма, заснети от режисьора проф. Георги Дюлгеров, са скрити в страниците на първата част на неговата книга - "Биография на моите филми". Когато читателят открие кода и го маркира чрез мобилния си телефон, на екрана му ще се появи съответната част от филма, за който авторът разказва. Откъсите са качане на специална платформа, до която достъп имат само читателите, закупили книгата и инсталирали приложението на телефона си.

Два от тези откъса от филма "Мера спорем мера" видяха гостите на премиерата на "Биография на моите филми", която се състоя в книжарница "Хеликон". Отложеното от март за септември представяне, заради пандемиията от COVID-19, бе и първото литературно събитие за книжарницата. Желаещите да присъстват на първата премиера на книгата спазиха всички противоепидемични мерки и отстояние, наложени от Министерството на здравеопазването. Маските не успяха да скрият емоциите на автора и неговия редактор Игор Марковски при срещата с приятелите и почитателите на проф. Дюлгеров.

"Книгата е посветена на моите внуци Деян и Асен, които са на 6 и 4 години и нищо не знаят за времето, в което сме живяли", сподели проф. Дюлгеров. Чрез историите около създаването на 13 от своите филми, събрани в първата част на книгата, роденият в Бургас режисьор се опитва да направи достъпно и разбираемо своето време за днешното поколение.

"Това е моята истина, това е моята памет", призна проф. Георги Дюлгеров. "Тази година, когато се събрахме в Ковачевица, за да отбележим 40 години от снимките на "Мера според мера" се оказа, че всеки един от нас помни своето си. Затова и аз в книгата разказах моята истина", допълни проф. Дюлгеров.

Книгата е в лимитиран тираж. Кориците й са изработени от старо велпапе. На лицето и на гърба са нарисувани капаците на кутията, в която се е събирала филмовата лента. А като леко намигане към новото време и промяната на технологиите е рисунката на флашка с памет от 16GB, в която могат да бъдат събрани всички филми на проф. Дюлгеров.

Премиерата на "Биография на моите филми" бе два пъти по-емоционална за проф. Георги Дюлгеров, защото тя бе навръх неговия рожден ден.

Галерия