Срещата с бургазлии е тази събота, Илинден

Срещата с бургазлии е тази събота, Илинден

Книгата "Година - живот - история" ще бъде представена навръх Илинден - 20-ти юли (събота) от 18:30 ч. в двора на Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас, на улица "Славянска" №69. Това е второ издание на книгата с автор - етномузикологът проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на протичането на времето, чрез празничния календар и най-важните събития в индивидуалния човешки живот – раждане, сватба, смърт.

Проф. д-р Горица Найденова е част от екипа на Института за изследване на изкуствата към БАН. Дъщеря е на известния български музиколог с еркечки корени Найден Найденов.

Второто издание на своята книга проф. Найденова  допълва със случилото се през 17-те години след първото ѝ публикуване. Авторката посочва и приноса на уредниците от Регионалния музей в Бургас в изследването на традиционната Еркечка сватба, зимните обичаи с мъжки обреден персонаж, характерното в облеклото на еркечлиите.

Поморийското село Еркеч, днешното Козичино, винаги е присъствало ярко в постоянната етнографска експозиция на Бургаския музей. На втория етаж на музея ще видите обреден костюм на лазарка като част от разказа за "Лазарито" в Еркеч, мъжки и женски традиционни облекла от края на XIX-ти и началото на XX-ти век, старинното месалено забраждане на невестите.

Галерия